22.09.2023
Без категория

АЕЖ призовава: Четете качествена българска и чужда преса

От Асоциацията на европейските журналисти – България са останали изненадани от апела на  министъра на отбраната – Стефан Янев, който призова да се спре информирането то чужда преса. Това става ясно от позиция на АЕЖ изпратена до медиите.

Ето и пълния текст на позицията на АЕЖ.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се изненада от апела “да спрем да четем чужда преса”, отправен от министъра на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев. Във вторник, коментирайки напрежението по руско-украинската граница, Янев заяви пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана: „Да намалим напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите“. 

АЕЖ изразява категорично несъгласие с тази част от призива, в контекста на усложнената международна обстановка. Ограниченото потребление на чужди медии не е лек срещу напрежението по оста НАТО-Русия. 

Търсенето на качествени източници на информация е силно оръжие срещу дезинформацията. Умението за отсяване на фактите от твърденията и новините от дезинформацията, се формира с четене и съпоставяне на множество източници, а не с ограничение до един и то посочен от държавната власт. Вторият подход е подходящ за тоталитарни режими, но не и за гражданско общество във време на демокрация. 

Професионалната журналистика трябва да бъде ценена и насърчавана, а гражданите и политиците да я потребяват, а не да затварят кръгозора си. Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) отправя призив да се чете качествена българска и по възможност и чужда преса.

Медийната грамотност означава гражданите да могат да подбират тези източници, които им предоставят проверена и достоверна информация и да филтрират онези, които целят да ги заблудят и манипулират. За съжаление, в България нивото на медийна грамотност е сред най-ниските в ЕС. Ниското ниво на медийна грамотност е и сериозна заплаха за националната сигурност в условията на хибридна война. По тази причина НАТО и ЕС полагат значителни усилия в последните години за борба именно с дезинформацията, за проверка на фактите и насърчаване на медийна грамотност. Призивът да не се чете чужда преса е в директно противоречие с политиката на Северноатлантическия алианс, от който България е част и в чийто съвет на министрите Стефан Янев представлява страната ни. 

АЕЖ приветства всички усилия за деескалация и запазване на мира в Европа. Принос за тази кауза имат всички наши колеги, независимо дали говорят руски, украински, английски, български или друг език, които съвестно вършат своята работа и представят реалността такава, каквато е.

Related posts

Вътрешният министър на Украйна загина в катастрофа с хеликоптер край Киев

admin

11 града в жълтия сектор по замърсяване на въздуха

admin

Земетресение с магнитуд 3,6 по Рихтер е регистрирано край Димитровград

admin

Прогноза за времето

admin

Майката на Семерджиев: Синът ми не взима наркотици

admin

Диана Димитрова с позиция до медиите

admin

Leave a Comment