26.05.2024
Без категория

АЕЖ призовава: Четете качествена българска и чужда преса

От Асоциацията на европейските журналисти – България са останали изненадани от апела на  министъра на отбраната – Стефан Янев, който призова да се спре информирането то чужда преса. Това става ясно от позиция на АЕЖ изпратена до медиите.

Ето и пълния текст на позицията на АЕЖ.

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се изненада от апела “да спрем да четем чужда преса”, отправен от министъра на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев. Във вторник, коментирайки напрежението по руско-украинската граница, Янев заяви пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана: „Да намалим напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите“. 

АЕЖ изразява категорично несъгласие с тази част от призива, в контекста на усложнената международна обстановка. Ограниченото потребление на чужди медии не е лек срещу напрежението по оста НАТО-Русия. 

Търсенето на качествени източници на информация е силно оръжие срещу дезинформацията. Умението за отсяване на фактите от твърденията и новините от дезинформацията, се формира с четене и съпоставяне на множество източници, а не с ограничение до един и то посочен от държавната власт. Вторият подход е подходящ за тоталитарни режими, но не и за гражданско общество във време на демокрация. 

Професионалната журналистика трябва да бъде ценена и насърчавана, а гражданите и политиците да я потребяват, а не да затварят кръгозора си. Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) отправя призив да се чете качествена българска и по възможност и чужда преса.

Медийната грамотност означава гражданите да могат да подбират тези източници, които им предоставят проверена и достоверна информация и да филтрират онези, които целят да ги заблудят и манипулират. За съжаление, в България нивото на медийна грамотност е сред най-ниските в ЕС. Ниското ниво на медийна грамотност е и сериозна заплаха за националната сигурност в условията на хибридна война. По тази причина НАТО и ЕС полагат значителни усилия в последните години за борба именно с дезинформацията, за проверка на фактите и насърчаване на медийна грамотност. Призивът да не се чете чужда преса е в директно противоречие с политиката на Северноатлантическия алианс, от който България е част и в чийто съвет на министрите Стефан Янев представлява страната ни. 

АЕЖ приветства всички усилия за деескалация и запазване на мира в Европа. Принос за тази кауза имат всички наши колеги, независимо дали говорят руски, украински, английски, български или друг език, които съвестно вършат своята работа и представят реалността такава, каквато е.

Related posts

ДФЗ нареди плащания за 23 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони

admin

Прогноза за времето

admin

Нова система за издаване на лични документи

admin

Една от жертвите на свлачището на остров Иския вероятно е българка

admin

Времето в празничния 6-и септември

admin

Днес почитаме Свети Наум Охридски

admin

Leave a Comment