27.04.2024
Без категория България

Оттеглиха първото искане за отстраняването на главния прокурор

Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, внесли първото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, изненадващо го оттеглиха. Това обяви по време на заседанието на Пленума на ВСС, което за пръв път се председателства от новия правосъден министър Атанас Славов. Повече от час се обсъжда дали точката за отстраняването на Гешев да бъде първа в днешния дневен ред на Пленума.

Оттеглянето се случи, след като съветът реши да гледа двете искания за отстраняването на Гешев по същество. 

Първото предложение беше за твърдени нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт  по повод разследване на взрива срещу кортежа на главния прокурор на пътя Самоков-София на 1 май.

Така пред съвета остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има „политически боклук“.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС, те направиха аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.

Самият Гешев се обяви против прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него искането не може да се оттегля, а трябва да бъде разгледано и да се види несъстоятелността му. Той посочи, че пред залата чакат свидетели, които да бъдат разпитани. „Има преобладаващ обществен интерес и го дължим на обществото и магистратите“, каза Гешев, защитавайки тезата, че предложението трябва да бъде разгледано.

Преди това Иван Гешев заяви, че няма притеснения и не иска да става причина да се бави процедурата. „Ще съдействам напълно, но имам право на защита, добави главният прокурор“, декларира той.

Според Цветинка Пашкунова пък няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров.

След дебата точката за беше включена с 15 гласа „за“. Четирима – Пламен Найденов, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Олга Керелска бяха против. Иван Гешев не участва в гласуването.

Related posts

Сертификатът за ваксиниран – безсрочен, за прекарал COVID – едногодишен

Дани Тренчева

Почитаме Св. свщмчк Елевтерий

Дани Тренчева

Ресторантьори: Зелен сертификат за всички или цялостното му отпадане

Дани Тренчева

Прогноза за времето 3 март 2022

Дани Тренчева

Нов PCR тест открива варианта Омикрон

Дани Тренчева

Мъж системно пребивал и заплашвал с убийство жена си отива на съд

admin

Leave a Comment