15.06.2024
Без категория България

Днес е Еньовден

Днес е Еньовден. Смята се, че на днешния ден, по изгрев слънце, тревите и билките имат най-голямата лечебна сила. Вярва се, че сутринта на празника Слънцето „трепти“ и който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Еньовден – денят на лятното слънцестоене, е един от най-важните летни празници в народния календар. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Чества се и като празник на билкарите. Православната църква пък отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Най-събираните билки на Еньовден са еньовче, комуника, иглика, маточина.

От билките се правят еньовски китки и венци. Те се връзват с червен конец и през годината се използват за лекуване. Някъде, китките са толкова, колкото са хората в семейството. Наричат се на тях и се оставят навън през нощта. На сутринта се гадае за здравето на този, на когото е наречена китката. После венците се окачват из къщата. С тях кадят болните или ги окъпват с вода, в която са топили китките.

С тревите и цветята, набрани на празника, се свива и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се запазва и се използва срещу болестите.

Днес своя имен ден празнуват всички с имената: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Янек, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо.

Честит празник на всички празнуващи!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

София отново осъмна с мръсен въздух

Дани Тренчева

Катастрофа затруднява движението по автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора

admin

Ученици и учители получават психологическа подкрепа по телефона

Дани Тренчева

Държавата ще отпусне средства за пострадалите от наводненията в Карловско

admin

Нинова: Служебното правителство да освободи стоки от Държавния резерв

Дани Тренчева

Епидемиолозите прогнозират тежък грипен сезон у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment