30.11.2022
Без категория България

Днес е Еньовден

Днес е Еньовден. Смята се, че на днешния ден, по изгрев слънце, тревите и билките имат най-голямата лечебна сила. Вярва се, че сутринта на празника Слънцето „трепти“ и който види това, ще бъде здрав през цялата година.

Еньовден – денят на лятното слънцестоене, е един от най-важните летни празници в народния календар. С него са свързани много вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Чества се и като празник на билкарите. Православната църква пък отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Най-събираните билки на Еньовден са еньовче, комуника, иглика, маточина.

От билките се правят еньовски китки и венци. Те се връзват с червен конец и през годината се използват за лекуване. Някъде, китките са толкова, колкото са хората в семейството. Наричат се на тях и се оставят навън през нощта. На сутринта се гадае за здравето на този, на когото е наречена китката. После венците се окачват из къщата. С тях кадят болните или ги окъпват с вода, в която са топили китките.

С тревите и цветята, набрани на празника, се свива и голям еньовски венец, през който всички се провират за здраве. Той също се запазва и се използва срещу болестите.

Днес своя имен ден празнуват всички с имената: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Янек, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо.

Честит празник на всички празнуващи!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Заев: С Кирил Петков се разбрахме най-късно до 6 месеца да има решение

Дани Тренчева

Кибератака срещу сайта на КЕВР

Главният прокурор сезира Конституционния съд

admin

МРРБ обеща заплати на служителите от пътностроителния бранш до края на седмицата

Дани Тренчева

Проф. Маргарита Апостолова: Хората с определен брой антитела могат да получат зелен сертификат

Дани Тренчева

Българските ученици учат най-малко и почиват най-дълго в Европа

Дани Тренчева

Leave a Comment