20.06.2024
България Политика Темида

Съдията, на когото бяха разпределени материалите за претърсване и изземване в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова си направи отвод

Съдията от Софийския градски съд, на когото бяха разпределени исканията за одобрение за претърсване и изземване, свързани със задържаните в четвъртък вечерта политически фигури, си направи отвод, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдията, направил си отвод, е Тони Гетов. Мотивите му са, че той е бил председател на съдебния състав, който е произнесъл осъдителна присъда срещу Цветан Цветанов (тогава зам.-председател на ГЕРБ). След произнасяне на присъдата, както Бойко Борисов, така и редица други ръководни дейци на ГЕРБ, твърдяха в медиите неистини, свързани персонално с мен и членовете на моето семейство, пише в разпореждането съдия Гетов. Той посочва още разпоредбата на чл. 29, ал. 2 от НПК, според която не може да се произнесе съдия, ако поради определени обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.

В момента материалите са разпределени на друг съдия, който предстои да се запознае с тях. Документите се отнасят към действия по претърсване и изземване в домовете на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова.

„Ако те не бъдат одобрени, всички факти, отразени вътре – намерените и иззети вещи, състоянието им – не могат да се ползват“, каза днес прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

На 17 март Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. На 18 март прокуратурата съобщи, че наблюдаващите прокурори са преценили, че доказателствата, по образуваното досъдебно производство, към този момент не са достатъчни, за да се изведе обосновано предположение, че който и да е от тримата – Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, е извършил престъпление. Производството е било образувано от МВР с разпит като свидетел на премиера Кирил Петков. Разпитани са били и други хора, сред които и свързани с бизнесмена Васил Божков.

Related posts

631 мигранти са задържани през януари

admin

Протестиращите шофьори поканиха депутатите от коалицията да се повозят с тях

admin

Почитаме светеца, наричан защитник на апостолското учение

Слънчево и ветровито време на Йордановден

admin

МВР отчете спад на престъпленията

Дани Тренчева

ВСС решава как да преназначи съдиите от спецсъдилищата

admin

Leave a Comment