13.04.2024
България Политика

Кирил Петков: Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева

Българският данъкоплатец е платил за тишината на прокуратурата над половин милиард лева. Това заяви премиерът Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора с Гърция в района на град Комотини. Пред медии Петков коментира темата с ареста на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов, който бе задържан в четвъртък миналата седмица за 24 часа заедно с пиарката си Севдалина Арнаудов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

„Как е възможно българската прокуратура дори да не образува досъдебно производство?“, попита Петков. Той определи държавното обвинение като „окупирана институция“, която не си върши работа.

Петков коментира твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който твърди, че е бил рекетиран от бившите управляващи. „Няма такъв случай в света, където един човек, по негово мнение, е подкупвал високопоставени длъжностни лица в държавата и иска да си признае за това, да разкаже, а от другата страна имате прокуратура, която казва, че тази информация не я интересува. Това е безумно. Говорим за ощетяване на бюджета с 550 млн. лв.“, заяви Кирил Петков.

Той посочи, че има и нов експертен доклад на Министерството на финансите, който посочва пропуски при одитиране на европейските средства, докато министерството се е ръководило от Владислав Горанов. По думите на премиера има примери от отделни региони, където парите по европейските фондове са достигали единствено до ограничен кръг фирми. Темата за корупцията в страната е била централна и по време на посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, потвърди Петков.

Related posts

Поетапното увеличение на акциза за цигарите и тютюневите изделия мина и на второ четене

admin

Маските няма да са задължителни в градския транспорт от четвъртък

admin

6 области са с жълт код за снеговалежи и поледици в Западна България.

admin

От днес във всички сгради на Образователното министерство – само със зелен сертификат

Дани Тренчева

Решават дали да се издава зелен сертификат при наличие на антитела

Дани Тренчева

Прогноза за времето 22 декември 2021

Дани Тренчева

Leave a Comment