23.07.2024
Темида

Прокуратурата разследва Горанов за престъпление по служба заради крадения джип

Прокуратурата разследва престъпление по служба във връзка с издирвания джип, с който бившият финансов министър Владислав Горанов опита да премине границата със Сърбия, съобщава „Сега“, позовавайки се на информация от Софийската градска прокуратура. Не е известно от коя структура е длъжностното лице.

Заместник градският прокурор Десислава Петрова коментира пред медията, че делото е стартирало на 6 януари за това, че „за времето от 6 март 2020 г. до 20 декември 2021 г. в София длъжностно лице е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения, или е превишило властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага, или да причини другиму вреда и от това са настъпили немаловажни вредни последици“.

На 17 декември 2021 г. бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов навлезе в граничен пункт Калотина с джип „Тойота“ (първоначално информацията бе за БМВ) в посока Сърбия, а при граничната проверка се оказало, че автомобилът, който той управлява, е обявен за издирване. Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата, и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната. Два дни по-късно вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че джипът е издирван от Интерпол по искане на Русия.

Toгава Горанов заяви, че автомобилът е купен чисто нов от „Мото Пфое“ през март 2020 г. и е регистриран от вносителя в КАТ. Шефът на „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев коментира, че джипът е редовен и всички документи са налични, а някой е направил двойник на тази кола и той е обявен за издирване от Русия.

Горанов е бивш финансов министър от ГЕРБ. На 17 март той бе арестуван за 24 часа от МВР с данни за изнудване и по повод доклада на държавната финансова инспекция, която с одит установи, че държавата е пропуснала да събере 550 млн. лева приходи от хазарт, тъй като на бизнесмена Васил Божков е било позволено да плаща по по-ниска тарифа. На следващия ден Горанов бе освободен заедно с лидера на партията Бойко Борисов и неговия пиар Севделина Арнаудова. Прокуратурата прецени, че няма достатъчно доказателства, които да налагат удължаване на мярката за неотклонение.

Related posts

Обвиненият за убийството край Женския пазар остава в ареста

admin

Ръководителите на специализираните съд и прокуратура за закриването им

admin

Адвокатът на семейството на Милен Цветков за делото

admin

Прокуратурата отказа да образува разследване за насилието над Диана Димитрова

admin

Георги Семерджиев остава окончателно в ареста

admin

Домашен арест за обвинения за милионите от „Хемус“

admin

Leave a Comment