01.12.2022
Темида

Прокуратурата разследва Горанов за престъпление по служба заради крадения джип

Прокуратурата разследва престъпление по служба във връзка с издирвания джип, с който бившият финансов министър Владислав Горанов опита да премине границата със Сърбия, съобщава „Сега“, позовавайки се на информация от Софийската градска прокуратура. Не е известно от коя структура е длъжностното лице.

Заместник градският прокурор Десислава Петрова коментира пред медията, че делото е стартирало на 6 януари за това, че „за времето от 6 март 2020 г. до 20 декември 2021 г. в София длъжностно лице е нарушило или не е изпълнило служебните си задължения, или е превишило властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага, или да причини другиму вреда и от това са настъпили немаловажни вредни последици“.

На 17 декември 2021 г. бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов навлезе в граничен пункт Калотина с джип „Тойота“ (първоначално информацията бе за БМВ) в посока Сърбия, а при граничната проверка се оказало, че автомобилът, който той управлява, е обявен за издирване. Граничните служители уведомили Горанов, че има проблем с колата, и го помолили да отбие и да изчака за детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната. Два дни по-късно вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че джипът е издирван от Интерпол по искане на Русия.

Toгава Горанов заяви, че автомобилът е купен чисто нов от „Мото Пфое“ през март 2020 г. и е регистриран от вносителя в КАТ. Шефът на „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев коментира, че джипът е редовен и всички документи са налични, а някой е направил двойник на тази кола и той е обявен за издирване от Русия.

Горанов е бивш финансов министър от ГЕРБ. На 17 март той бе арестуван за 24 часа от МВР с данни за изнудване и по повод доклада на държавната финансова инспекция, която с одит установи, че държавата е пропуснала да събере 550 млн. лева приходи от хазарт, тъй като на бизнесмена Васил Божков е било позволено да плаща по по-ниска тарифа. На следващия ден Горанов бе освободен заедно с лидера на партията Бойко Борисов и неговия пиар Севделина Арнаудова. Прокуратурата прецени, че няма достатъчно доказателства, които да налагат удължаване на мярката за неотклонение.

Related posts

“Демократична България” отвоюва чрез съда Пловдивския панаир. Но победата още не е окончателна

Спецпрокуратурата разследва вицепремиера Асен Василев

admin

Прокуроският син се връща в ареста

admin

Съдът отказа да разглежда жалбата на „Боец“ за отстраняването на главния прокурор

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, убил с колата си Милен Цветков

Дани Тренчева

Васил Божков не може да бъде разпитан докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем

admin

Leave a Comment