24.04.2024
Политика

ЕНП изпраща спешна мисия в България заради Борисов

Европейската народна партия обяви в понеделник, че е изпратила спешна парламентарна мисия в София за установяване на фактите около ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на партията Севделина Арнаудова

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер е поверил случая на евродепутатите Моника Холмайер и Йерун Ланерс.

Холмайер е председателка на парламентарната комисия по бюджетен контрол, а Ленаерс е говорител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Двамата евродепутати са поискали срещи с всички замесените страни, включително с  Борисов, вътрешния министър Бойко Рашков и хора от главната прокуратура. Това е странна тактика, защото полицейското разследване по случая е още в начална фаза, а ЕНП вече изпраща политически лица в София.

МВР намеси в конфликта в четвъртък и Европейската прокуратура, но ЕНП не казва, че ще се иска среща и с представители на институцията в Люксембург.

Борисов и неговите сподвижници бяха арестувани в четвъртък вечерта при акция на полицията, но бяха освободени само ден по-късно, след като прокуратурата отказа повдигането на обвинения и задържането им за по-дълго време.

ГЕРБ определиха случващото се като политическа репресия върху опозицията и специално върху бившия премиер. Те организираха граждански протести и поискаха незабавно оставката на правителството. Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков прехвърлиха отговорността на прокуратурата, като обвиниха в саботаж на разследването срещу бившия премиер.

Бойко Борисов бе задържан по подозрение за изнудването на хазарния бос Васил Божков, който от две години се укрива в Дубай. Божков твърди, че е платил над 60 милиона лева на Бойко Борисов и Владислав Горанов, за да не му закачат хазартния бизнес.

Проверка на държавната финансова инспекция установи още през 2020 година, че заради създадените по времето на ГЕРБ двойни режими за облагане на хазарта, Божков е успял да си спести плащането на данъци за над половин милиард лева. И досега прокуратурата отказва да разследва твърденията на хазартния бос и не провела дори видеоконферентен разпит на свидетеля.

За сметка на това Божков казва, че вече е дал показания пред Европейската прокуратура.

Related posts

ЦИК готови за избори на 2 април

admin

Такса смет скара Областната управа и Община Благоевград: ОбС решава колко да плащаме

admin

Мирчев: Ако се налага, енергийният министър да спи пред вратата на гръцкия си колега, за да осигури слотове

admin

Ивайло Мирчев: Няма съмнение, че ДПС и Пеевски стоят зад решението на Слави Трифонов

Костадин Костадинов: Ако Елена Гунчева е принципна, да си подаде оставката още днес

ЦИК готви нова обществена поръчка за доставка на още машини за изборите

Дани Тренчева

Leave a Comment