16.06.2024
България Икономика Политика

Президентът очаква от правителството промените в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите

Президентът Румен Радев очаква правителството да вземе всички необходими мерки в най-скоро време, така че при всички кризи, които се развиват около нас и трудните за предсказване фактори покрай войната в Украйна, да направи така, че всички промени в цените на електроенергията, на енергоносителите да бъдат поносими за българите. Това заяви държавният глава в отговор на въпрос за приключването днес на срока на мораториума върху цените на тока, парното и водата.

Радев отбеляза, че мораториумът беше необходим за събиране на информация, за анализи, за разчети, като по думите му редно би било в края на този мораториум да има ясно решение за действия.

За излизането на битовите потребители на свободния пазар президентът посочи, че досега България е останала единствената страна, която е защитена, тъй като битовите потребители са на регулирания пазар. Президентът каза, че очаква „час по-скоро“ да чуе каква е визията на управляващите как ще решат проблема с това изискване на ЕС и изрази надежда да не бъде прибързано и без подготовка, както бяха извадени на свободния пазар преди близо две години малкия  и средния бизнес, които и досега не могат да се възстановят.

На въпрос за военна помощ за Украйна, Румен Радев отново заяви, че като държавен глава няма да допусне България да бъде въвлечена във войната в Украйна. Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите, каза Радев и добави, че когато някой предлага такова решение, трябва да има аргументация какво предлага, така че да се минимизира този риск. Президентът се обърна към партиите, които дълго време бяха в управлението и тези, които преди тях управляваха страната, с въпроса какво са направили за решаване на проблемите на въоръжените ни сили и за модернизацията на армията, така че да нямаме днес дефицити. Тези хора трябваше през тези години да направят така, че да имаме какво да дадем. В момента ние и да искаме няма какво да дадем, посочи президентът.

Държавният глава каза, че освен сигурността, евентуално решение за военна помощ въвлича и риск върху въпросите за икономическата и социалната сигурност. По думите му в държавата с енергийно най-бедното население – според данни на Евростат всеки един от трима българи е енергийно беден, да се твърди, че можем „да спрем с доставки на енергоносители, да преобърнем цялата схема, можем да плащаме и по-скъпо“, е недопустимо.

В отговор на въпрос за избора на гуверньор на БНБ, президентът посочи, че решение на парламента е кой да заеме този пост. Президенът добави, че има разделение на властите и той по никакъв начин не може да влияе. Румен Радев изрази надежда парламентът „да прояви достатъчно мъдрост, така че БНБ да остане, както и досега, тази стабилна институция, която ни гарантира фискална и икономическа сигурност“.

На въпрос за отчета за дейността на МВР за 2021 г. президентът се надява МВР „да продължава все така усърдно в борбата с корупцията, въпреки ограничените си правомощия по закон, въпреки, че монополът върху разследването е изцяло в прокуратурата, както и с най-важната задача на МВР- борбата с престъпността“.

Президентът Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова присъстваха на обучение на ученици от две столични училища на Полигона за обучение по защита при бедствия, аварии и кризи към Столичната община в Панчарево.

Related posts

„Български възход“ откри предизборната си кампания в Благоевград

admin

Дете пострада при катастрофа на магистрала „Тракия“

admin

ВСС разглежда искането за отстраняване на Гешев

admin

Евакуираха мол в София

Дани Тренчева

Режим на тока в селища в 6 области

Дани Тренчева

Рашков: Предстоят кадрови промени и оптимизация в МВР

Дани Тренчева

Leave a Comment