25.04.2024
България

Парадокс: Потребители ще получат санкция, че не са изконсумирали газ, какъвто „Булгаргаз“ няма и го търси

„В момента няма недостиг на количества. Точно в момента имаме излишъци в региона, но това не трябва да ни успокоява. Пазарът ще се справи да осигури самите количества. Количествено ще имаме достатъчно газ за потребление. Проблемът стои с цената, която трябва да се плати за този газ. В света цената на газа стана висока, тъй като има повече търсене – хората искат да купуват повече от производството в глобален мащаб. По отношение на Европа проблемът е с конфликта, който се развива с Украйна.“

Това заяви пред БНР Кирил Темелков, заместник-председател на Българската газова асоциация.

За момента обществената дискусия е насочена към количествата за България, а това не е акцентът. Акцентът е върху компенсациите и реструктурирането на пазара, за да влязат конкурентни цени на природния газ, смята той.

 

Относно апела на ЕК да се намали с 15% консумацията на газ до края на отоплителния сезон Темелков посочи:

„Тези 15% ще бъдат постигнати за България, а вероятно и за региона, без да се налага да се прави абсолютно нищо. Ние смятаме, че тези високи цени, ако се задържат в следващите месеци, това ще намали консумацията като цяло. Това го наблюдаваме още отсега, преди да навлезем в зимния сезон.“

В автотранспорта например клиенти превключват от един към друг вид гориво. Промишлени предприятия обаче, които изнасят, не могат да бъдат конкурентни на тези цени и за тях излиза по-евтино да спират производства, вместо да работят на загуба заради платения скъп газ, поясни експертът.

Ако не се дефинират правилно критичните и проблемните зони, ще стане тъжно това, което ще се случи, предупреди Темелков.

По думите му „очакваме поне година-две да се задържат тези високи цени“.

Този период трябва да бъде компенсиран от страна на държавата под различни форми, категоричен е той.

„Проблемът трябва да бъде решен с някакви компенсации, точно насочени към определени сектори.“

Когато са правени годишните търгове, „Булгаргаз“ не е резервирал слотове, защото тогава не е имало проблеми. Но от момента, в който е станало ясно, че ще бъдат необходими допълнителни количества, дружеството е трябвало да е по-активно, коментира Кирил Темелков в предаването „Преди всички“.

„За момента много от потребителите изпадат в много комплицирана ситуация, заради това, че „Булгаргаз“ е сключил с тях едногодишни договори при фиксирани количества да потребяват. Те са поели ангажимент да консумират газ, който ще разберат по-късно колко ще им струва. В един момент цените стават непосилни за консумация, но потребителите продължават за имат задължението да го потребяват, а „Булгаргаз“ не стига, че няма тези количества, а всички търсим на „Булгаргаз“ да намери количествата, които потребителите не искат да ги консумират. И на всичкото това отгоре, потребителите получават уведомление, че ще получат санкция защо не са изконсумирали този газ, който „Булгаргаз“ го няма и го търси. Това е малко смешно.“

Договорите с крайните потребители не са адаптирани по никакъв начин към тази среда, която се получава сега, обобщи Темелков.

Related posts

„Булгаргаз“ предлага ново поскъпване на цената на природния газ през май

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

60 000 души ще запазят работата си с новия дизайн на мярката „Запази ме +“

Дани Тренчева

2542 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Рисковете от приемането на еврото

admin

Делян Пеевски за случващото се във ВСС

admin

Leave a Comment