22.04.2024
България Икономика

Предупредителен протест на служителите на НЗОК

Служителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) настояха за 40 на сто увеличение на заплатите от 1 януари тази година. Работещите в НЗОК излязоха на едночасов предупредителен протест пред сградата на НЗОК.

Протестът се организира съвместно от двете синдикални организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Здравка Никова, председател на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“, посочи, че за увеличението са необходими десет милиона лева допълнително към бюджета на НЗОК, вместо предвидените четири милиона лева. Никова обясни, че към момента има експерти, които са със заплата от 1000 лв. и 1500 лв. На фона на тази инфлация, на фона всички тези отговорности, които имаме, на фона на прекалено големия обем от дейности, с които се занимаваме,  това демотивира хората, коментира тя.

Двата синдиката настояват да бъдат отпуснати още 200 щатни бройки, които да покрият обслужването на хората с увреждания, тъй като от 1 юли тази година отпускането на медицинските изделия и помощните средства ще се поеме от НЗОК. За администрирането им не са предвидени никакви допълнителни средства. На месец, по разчети на Агенцията за хора с увреждания и на Министерството на труда и социалната политика, се обслужват около 10 хиляди човека, което е голям проблем за касата, защото това е нова дейност, а няма пари за хората, коментира Костадин Манов, секретар на КНСБ.

Той попита кой ще заплати това обслужване, което вече е възложено на касата, но не е заплатено. Не може постоянно изисквания да се налагат, без да бъде обърнато внимание на хората. При положение, че официалната инфлация вече е 15 процента, ние няма как да посрещнем разходите си, каза той.

Двете синдикални организации заявиха, че ако не бъдат чути исканията им, ще бъдат спрени плащанията към договорните партньори. „Искрено се надявам да не се стигне дотам и да бъдем чути от политиците“, каза Никова. В системата на НЗОК работят около 2200 души. Днес техният протест бе едночасов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Условията за зимни спортове в планините са добри

admin

Държавата запечатва редакцията на вестник „Труд“

Дани Тренчева

СЗОК работи в нарушение на новите мерки заради липсата на достатъчно персонал със зелен сертификат

Дани Тренчева

1443 са новите случаи на коронавирус, починали са 86 души

Дани Тренчева

580 случая на КОВИД-19 у нас пред последното денонощие

admin

Петков свиква Съвета по сигурността

Leave a Comment