29.03.2024
България

Ивайло Мирчев: “Лукойл Нефтохим” трябва да бъде под оперативен контрол на държавата

„Лукойл Нефтохим“ трябва да бъде под оперативен контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес, заяви народният представител от “Демократична България” Ивайло Мирчев за БНР.

„Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата“, коментира Мирчев в предаването „Преди всички“.

Представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция в “Лукойл Нефтохим България”, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката.

По думите му в Румъния е имало същият проблем с рафинерията на „Лукойл“, но компанията вече плаща данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че в Българи част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица, за да се допусне “Лукойл Нефтохим” да не плаща с години данъци.

Искането за създаване на временна парламентарна комисия, която да разгледа дейността на „Лукойл“, е свързано със „сложна геополитическа, сложна енергийни ситуация, ситуация на пълен форсмажор“.

Той определи като изключително политическо лицемерие опитите на бившия енергиен министър Делян Добрев да присвои темата за “Лукойл”.

“Не съм чул нито веднъж в тези 12 години управление на ГЕРБ, в които Бойко Борисов подкрепяше своя голям приятел Валентин Златев, Делян Добрев да повдига темата за неплащането на данъците от “Лукойл”, каза той.

“Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски, включително с реформа в данъчните складове, каквато законодателна инициатива има от “Демократична България”, добави народният представител.

Ивайло Мирчев заяви, че няма притеснения за поведението на симпатизантите на “Демократична България” на предстоящите протести пред Народното събрание при гласуването на вота на доверие на правителството, тъй като никога не са предизвиквали провокации.

„Задача на премиера е да осигури подкрепа за кабинета. Ако не бъде осигурена, отговорността за това, което ще се случи оттук нататък в България, е на новата коалиция. “Демократична България” ще подкрепи правителството“, подчерта Мирчев.

Related posts

Почитаме Св. 40 мчци Севастийски. Св. мчк Исихий Доростолски

admin

Комисията по корупция в НС вика на изслушване Сотир Цацаров

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Възрастна жена получи фрапиращи сметки за ток след смяна на електромер

admin

Разследват автоинструктор заради подправени документи

Петър Петров

Полицията в Ардино разследва смъртта на новородено

admin

Leave a Comment