25.07.2024
112 България

Полицията няма да разследва палежа на 500 годишен дъб

Дъб, който според експертите е на 500 години, изгоря напълно в сливенското село Самуилово. Според пожарната причината е човешка небрежност – хвърлен фас или запалени листа в хралупата на дървото. Дъбът е от защитен вид.

Село Самуилово е известно с вековните дъбове и щъркеловите гнезда по тях. От 24 такива дървета обаче са останали само 7.

Кметът е получил сигнал за горящото дърво от жител в събота в 22:30 часа.

„Човекът беше успял до някаква степен да изгаси огъня с пожарогасител, но пламъците са продължили в сърцевината на самото дърво“, обясни той, предаде БТВ.

Борбата за живота на дървото е продължила 16 часа, посочи комисар Владимир Демирев.

„При нас сигналът е постъпил в 2:07 часа през нощта срещу неделя – 27 ноември, от телефон 112. Екип е пристигнал на място и са започнали гасителни действия през отворите и хралупите на дървото. Използвана е автомеханична стълба с идеята да бъдат разрязани някои от клоните и да се проникне с вода по-сериозно вътре. Поради спецификата на самата стълба, която не е предназначена за такива действия, дървото не е обхванато отвсякъде. В светлата част на деня с помощта на кмета вече е осигурена автовишка. Чрез разрязване на части от дървото водната струя успява да проникне дълбоко в него и огънят постепенно е изгасен. Теренът по-късно е освободен“, посочи Демирев.

Дървото не е могло да бъде запазено, тъй като е много старо и кухо вътре. В него е имало сухи листа и най-вероятно се е подпалило от някой захвърлен фас.

Вековните дървета в Самуолово са обявени за защитени през 1969 г.

От полицията казват, че разследване няма да се прави, защото няма материални щети.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

ДПС сезира ДАНС за „Златните паспорти“

Дани Тренчева

Кабинетът с антикризисни мерки: отстъпки при зареждане на гориво

Прогноза за времето

admin

От септември депутатите ще заседават в бившия Партиен дом

admin

Задържаха жена, заподозряна в търговия с вот

Дани Тренчева

Полиция обгради офиса на фирмата в Скопие, чийто автобус изгоря

Дани Тренчева

Leave a Comment