13.04.2024
България Политика

Парламентът отложи проекторешението за АПИ и поддръжката на пътища

Министър-председателят Кирил Петков каза пред журналисти в парламента, че проекторешението за Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и поддръжката на пътища само е отложено. Не е въпросът да разплатим едни над 600 млн. със затворени очи, въпросът е, когато се разплатят тези пари, да сме сигурни, че има достатъчно контролни механизми, допълни той.

Проекторешението за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за АПИ да осъществява дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа днес отпадна от програмата на парламента по предложение на „Продължаваме Промяната“, а депутатите от „Има такъв народ“ излязоха от пленарната зала в знак на протест. Точката трябваше да бъде разгледана още вчера, но липсваха доклади от парламентарни комисии.

В отговор на въпрос дали „Продължаваме Промяната“ бламира проекторешението за АПИ, премиерът Кирил Петков каза, че предишното правителство на ГЕРБ е правило т. нар. ТРП-та, които са всъщност поддръжка на пътищата, но под това име са скрити реални цялостни ремонти на пътища. Това означава, че тези фирми са работили на тези обекти, правили са истински ремонти на пътища, но не дават никаква гаранция към тяхното изпълнение, каза Петков и посочи, че това е нередност. Тази нередност трябва да се установи преди да им се разплащат парите, допълни той. Не можете да правите ремонти като поддръжка, коментира Петков. И единственото, което „Продължаваме Промяната“ днес каза, е да се види колко от тези ремонти реално са извършени, да има реален контрол, допълни той. Депутатите днес не казаха, че не го одобряват, те само го отложиха, за да сме сигурни, че правилните контролни механизми са заложени в това предложение, заяви Петков.

В отговор на въпрос премиерът обясни, че проекторешението е внесено в парламента, защото няма друг начин да се реши въпросът с тези договори. По думите му, ако някой от Министерския съвет ги одобри, то ще бъде на ръба на закона.

По-рано днес пет тира блокираха площада пред главния вход на Народното събрание. Превозвачите недоволстват от поредното отлагане на ремонтите по пътищата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Брутният външен дълг на страната почти 41,5 млрд. евро

admin

Частична парализа и недостиг на кислород след райски газ!

admin

Важна информация от АПИ

admin

Разбиха група за шпионство, в нея участвали висши чиновници от Военното министерство и НС

Дани Тренчева

Премиерът уволни шефа на БАБХ

admin

ПСС: Добри са условията за туризъм в планините днес

admin

Leave a Comment