19.04.2024
112 Благоевград Пулсът на Югозапада

ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград готови за Коледните и Новогодишните празници

От комисар Димитър Ичев – н-к отдел „Охранителна полиция“, старши инспектор Георги Бучков – н-к група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Благоевград и главен инспектор Юлиян Петров н-к сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ при РДПБЗН-Благоевград оповестиха предприетите мерки за спокойни и безопасни Коледни и Новогодишни празници

 

По повод предстоящите Коледни и Новогодишни празници от ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград са предприети всички необходими мерки за опазване на обществения ред и сигурността на гражданите преди, по време и след приключване на празничните и почивни дни.

По време на празничните дни ще бъде завишен контролът при пренасянето, търговията, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Там, където се предвижда използването на фойерверки или други пиротехнически изделия в новогодишната нощ, контрола ще се осъществява от инспекторите по тази линия на дейност.

Във връзка с очакваното засилване на пътникопотока по основните пътни артерии, водещи към общинските центрове и ГКПП е създадена организация за подпомагане на пътното движение от служители на сектор „ПП” при ОДМВР-Благоевград. От 23.12.2022г. до 03.01.2023 г. на територията, обслужвана от областната дирекция е създадена организация за осигуряване на максимален брой полицейски екипи за организиране и подпомагане на движението, а също и недопускане образуването на автомобилни колони.

Дейността на служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъде насочена основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачи с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри, движение с превишена скорост и отнемане на предимство, а също и недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, както и от неправоспособни водачи.

От РДПБЗН-Благоевград са извършени 330 проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност, като са проверени увеселителни, религиозни обекти, места за настаняване и туристически обекти. Констатирани са 42 нарушения, които са отстранени.

Ръководството на ОДМВР-Благоевград апелира към жителите и гостите на областта по време на празничните  и почивни дни да завишат бдителността си  с цел опазване на здравето, живота и имуществото им, като не оставят жилищата си за дълго време без надзор. Да не допускат близки и познати да произвеждат и употребяват самоделни взривни устройства и пиротехнически средства с неясен произход, като особено внимание да се обърне на децата.

 

При възникнали инциденти своевременно да се сигнализира на тел.112

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за Коледа и Новата 2023 година

 

Във връзка с Коледните и новогодишни празници и свързаното с това увеличение на трафика по пътищата на страната и активизирането на пешеходното движение пътна полиция препоръчва:

Помнете, че:

1. Независимо, че са празници, хората не спират да се движат – пеша, с автомобили или като пътници, работниците на пътя също продължават да осъществяват дейността си.

2. В дните на Коледа и Нова година в автомобилното движение най-често участват цели семейства или групи приятели, които са се отправили в различни посоки за празниците. Някои дори пътуват зад граница.

3. Заради увеличения трафик на много места особено на вход-изходите на големите населени места и граничните контролно-пропускателни пунктове се образуват задръствания. Пиковете са в началото на празниците и в последния почивен ден.

За пешеходците е важно:

1. Да се движат по безопасен начин, като използват тротоарите, подлезите и надлезите, а извън населените места – срещу автомобилния поток, най-близо до лявата граница на платното за движение. При заледяване да се пазят от висулките при движение в близост до сгради. За да напазаруват, може да излязат малко по-късно, когато времето се е отпуснало и се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.

2. Да пресичат на определените за това места и при разрешителен сигнал на светофарите, като бъдат концентрирани и да не се разсейват. По-добре е да спрат или намалят музиката, ако трябва – да свалят слушалките, за да възприемат правилно страничните сигнали и шумове от автомобили, хора, светофари. Да бъдат толерантни и да не навлизат внезапно на платното за движение.

3. Да бъдат видими, като използват светли връхни дрехи или светлоотразителни елементи, закачени за тях или аксесоарите, които използват. Да не забравят, че зимните обувки и дрехи намаляват подвижността и ограничават движенията, а шапките и слушалките ограничават степента на възприятие на шумове.

 

За водачите е важно:

1. Да се движат с технически изправно, оборудвано и подготвено за управление при зимни условия превозно средство, заредено с достатъчно гориво, буксирно въже, вериги за сняг и инструменти за почистване на автомобила при снеговалеж или заледяване.

2. Да спазват Закона за движението по пътищата, да не забравят задължителните за носене документи, в т.ч. и тези, които се изискват при пътуване в чужбина.

3. Предварително да се информират за прогнозата за времето и за ограниченията по избрания маршрут, а при очаквано влошаване на обстановката, да не потеглят на път до нормализиране на обстановката.

 

За пътниците е важно:

1. Да се погрижат за личната си безопасност, като използват обезопасителен колан или защитна каска. Да не се подават през отворите на автомобилите и автобусите, а при принудително спиране на превозното средство да не излизат от него.

2. Да не пречат на водача, като му отвличат вниманието или вдигат шум.

3. Да не замърсяват околната среда.

 

За работниците на пътя е важно:

1. Да се погрижат за личната си безопасност, като използват светлоотразително облекло и спазват специфичните мерки за безопасност по време на работа.

2. Да обозначат и обезопасят по подходящ начин работния си периметър.

3. Да не се движат извън обезопасения периметър.

 

За превозното средство:

1. Превозното средство трябва да е технически изправно и заредено с антифриз през студените месеци. Особено важно през зимата е светлините, стъклопочистващата и отоплителната система да са в изправност.

2. Превозното средство трябва да е почистено изцяло, ако е затрупано от сняг или е замръзнало, а обезопасителната седалка за превоз на деца да е закрепена и да се използва съгласно изискванията на производителя.

3. Светлоотразителната жилетка, обезопасителният триъгълник, пожарогасителят, резервната гума и аптечката в колата ли са и лесно достъпни ли са.

 

 

Допълнителни съвети – предвиди неочакваното:

1. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол и/или наркотични вещества и не шофирайте, ако сте уморени.

2. Проверете валидността на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, на преминатия технически преглед и на заплатената пътна такса.

3. Не забравяйте да информирате близките си в каква посока и с кого пътувате.

4. При възможност предварително планирайте пътуването и си подгответе резервен маршрут за всеки случай. Ако ще празнувате извън населено или на непознато място проучете има ли бензиностанции по пътя; какъв е обхватът на мобилните комуникации; къде е най-близкото лечебно заведение; къде са спасителните служби в района на твоята почивка и как може да се свържеш с тях; къде е най-близкото районно управление на МВР. Макар и поостаряло – вземете пътна карта за района, към който пътувате.

5. За далечното пътуване предвидете повече почивки на обособени места за отдих. Не се движете и не спирайте без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите. При принудително спиране обозначете мястото със светлоотразителен триъгълник. Вземете вода за пиене, храна и одеяло за всеки случай.

6. Запишете си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътувате в чужбина.

 

 

Бъди концентриран, не се разсейвай! Не рискувай живота! Бъди толерантен! Осигурявай предимство! Предимството е живот!

 

 

При попадане в опасна ситуация първо сигнализирай на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се обозначи в социалните мрежи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Кредит от 1,5 млн. лева за текущите нужди на СБАЛО „Св. Мина“ иска кметът на Община Благоевград Илко Стоянов

admin

Тежка пневмония е причината за смъртта на 34-годишната санданчанка

admin

Завишена мътност на водата в Благоевград

admin

Задържаха мигранти в Бургас

admin

Зет на кандидат-депутат от ДПС е задържан за купуване на гласове

admin

Дядо помете две баби на пешеходна пътека

admin

Leave a Comment