24.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Огромна стъпка за демокрацията в Благоевград

Инициативен комитет по чл. 27, ал. 3 от  Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, организиращ подписка за провеждане на местен референдум, внесе подписка, съдържаща 12 075 подписа. Подписката бе провокирана от скандално Решение на местните парламентаристи да разрешат на кмета на Община Благоевград да изтегли кредит от над 17 000 000 лева.

Предстои подписката да бъде отразена в публичния регистър по чл. 27, ал. 5 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да бъде изпратена в електронен вид на териториалното звено на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ, която да извърши незабавна служебна проверка.

Ако се установи наличието на необходимия брой подписи, изискуеми от Закона, проверката се преустановява и се изготвя протокол, който се изпраща до председателя на Общинск съвет, след което благоевградчани, посредством един от инструментите на демокрацията ще отговорят на следния въпрос: Одобрявате ли решението на Общински съвет Благоевград за поемане на дългосрочен  дълг за реализиране на инвестиционно намерение „Скапто Терме АкваПарк Бачиново“.

В случаи на установени нередности в подписката, председателят на Общински съвет уведомява Инициативния комитет и определя едномесечен срок за отстраняването им.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Внучка преби и ограби 103-годишната си баба

admin

Домашен арест за ученик от Дупница за държане и разпространение на наркотици

Дани Тренчева

За четвърта поредна година в Симитли ще се проведе детски коледен турнир „Симитли къп 2021“

Дани Тренчева

В Симитли бе проведено обществено обсъждане на „Проекта на ПИРО“

Земетресение с магнитуд 2,2 по Рихтер край Симитли

admin

Община Симитли бе домакин на кръгла маса „Изграждане на устойчиво бъдеще за местния бизнес и общността чрез електрическа мобилност“ по проект E.VE.CR.I Local-e

Leave a Comment