22.04.2024
Без категория България

Общински съвет – Карлово гласува как да се разпределят средствата за пострадалите от наводненията

Общинският съвет в Карлово одобри разпределението на средствата от дарения за пострадалите от наводненията на 2 септември 2022 г. На извънредно заседание снощи председателят на общинският съвет Доньо Тодоров докладва, че Общественият съвет за управление на даренията е изготвил критерии и е определил пет категории нуждаещи се от финансово подпомагане, съобщиха от пресцентъра на община Карлово.

Общо 1 498 941 лева – 1 210 941 лв. от дарителската сметка на общината и 288 000 лв. от DMS кампанията, да се преведат по сметките на пострадалите, бе предложението на Обществения съвет до местния законодателен орган. Най-засегнатите 9 собственици на напълно разрушени и подлежащи на разрушаване жилища, без възможност за укрепване, в Каравелово, Богдан и Слатина ще получат по 16 654 лева. На 15 домакинства с негодни за обитаване жилища, но подлежащи на ремонт, ще бъдат преведени по 7994 лева; на 188 семейства – тежко пострадали с наводнен етаж и с унищожена покъщнина, се отпускат по 5660 лв., на други 50 с наводнен етаж с леки щети – по 3297 лева.

Разпределението на финансовата помощ е по предложение на Обществения съвет, припомни Доньо Тодоров и поясни, че за семействата с нарушени дворни площи, стопански постройки и разрушени огради средствата ще бъдат дадени от останалите 223 000 лева от DMS кампанията, които още не са предоставени.

Даренията ще бъдат преведени по посочени от хората банкови сметки, след като решението  получи одобрението на областния управител на Пловдив.

Ясно е, че събраните до момента финансови средства за подпомагане не са достатъчни и дарителската кампания трябва да продължи, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов. По думите му общината поема разходите за трасиране на уличните и имотните граници, а в предстоящите почивни дни започва разпределянето на строителни материали. В момента комисии предоставят всички дарени вещи, които се съхраняват от кметствата в Каравелово, Богдан и Слатина, на пострадалите от наводнението. До 18 този месец вещите трябва да бъдат раздадени на хората, съгласно списъците, одобрени от Обществения съвет, допълни Кабаиванов.

По-рано тази седмица областният управител на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че до момента държавата е осигурила 14 милиона лева за пострадалите села, като най-много – около 13 милиона лева, са за карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. Останалите средства се дадени на общините Калояново и Марица. От тях предстои 725 000 лева да се дадат от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, както и 3 милиона лева от Министерския съвет. Последните средства ще бъдат дадени на фирми, които са работели по време на наводненията с техника и материали, отбеляза Ангел Стоев. Очакват се още средства от дарители, които ще бъдат разпределени и към последната група. Това са около 1 500 000 лева от дарителски сметки, както и близо 250 000 лева от есемеси, които са още при мобилните оператори.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Младеж запали апартамента си в Хасково

admin

Прогноза за времето

admin

Да помогнем на Никола, защото „който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”!

admin

Асен Василев: Имаме няколко сценария за еволюция на инфлацията

102 сигнала за взривни устройства в училища в пет области са получени до момента

admin

6252 са новозаразените у нас за денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment