24.04.2024
112 България

Nexo ще съди България за действията на прокуратурата

Nexo ще съди България за действията на правоохранителните органи срещу фирмата. Това става известно от становище на ръководството на компанията, изпратено до БТА.

„Компенсациите, които България ще изплати след заведените и спечелени искове от Nexo, ще са пореден антирекорд в размер на стотици милиони, но, за съжаление, ще са за сметка на българския данъкоплатец“, посочват от фирмата и допълват, че акцията срещу тях е в разрез със законите и показва „тоталната некомпетентност на провеждащите тази срамна акция“.

Освен това от фирмата определят действията срещу тях като „локален български произвол“ – „с цел убиване и разграбване на проспериращ бизнес“.

Вчера, около 10:00 часа сутринта служители на прокуратурата, МВР и Държавната агенция „Национална сигурност“  влязоха в офиси на криптоплатформата Nexo, проведоха претърсвания, а по-късно – и разпити. Причината е разследване за изпиране на пари, данъчни, компютърни и други престъпления. На брифинг на прокуратурата беше съобщено, че са събрани доказателства за това, че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е официално обявен за лице, което финансира терористични актове.

От Nexo посочват още, че следват най-високи международни стандарти, за да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и накъде отиват изтеглените от платформата такива. Също така отбелязват, че след избухването на войната в Украйна фирмата е предприела стриктни политици по отношение на санкционираните територии и индивиди в резултат на руската агресия. Отбелязват още, че в България в Nexo работят над 600 души, а компанията е платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Най-малко четирима ранени при взрив на стара авиобомба близо до главната гара на Мюнхен

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Комитова: Докладът за състоянието на АМ „Струма“ е готов

Дани Тренчева

Ще има ли промяна в условията за влизане в страната за туристите

Дани Тренчева

Природният газ поскъпва през март

Дани Тренчева

Иван Гешев покани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат за промените в Закона за съдебната власт

admin

Leave a Comment