16.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Наши пожарникари ще помагат на свои колеги в Гърция при гасене на горски пожари

Шестнадесет български пожарникари от регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Пловдив заминаха тази сутрин за Лариса, Гърция, където ще помагат на свои колеги в случай на възникване на горски пожари. С това български модул се включва в инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“.

Това е първата по рода си мисия в Гърция, която е израз на европейската солидарност с държава членка, в случая – Гърция, каза пред журналисти гл. комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Той посочи, че през миналата година в цялото Средиземноморие обстановката беше изключително тежка, такава се очаква да бъде и тази година. Задачата на българските пожарникари е да подпомогнат дейността на гръцките си колеги, а именно да бъдат изнесени постове, които своевременно да реагират на всеки пожар, посочи гл. комисар Николов.

Периодът на мисията е от 1 до 31 юли. Първият екип, който замина днес, ще остане в Лариса до 16 юли, когато ще бъде сменен от друг екип от 16 български пожарникари. Вече на място са били трима души, които са подготвили местата за настаняване и са осъществили координацията между местните власи и пожарните служби в Гърция, каза още гл. комисар Николай Николов.

В инициативата ще вземат участие пожарникари и от Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и Франция. Екипът от България замина с три високопроходими автомобили за гасене на горски пожари и оборудвани с всичко необходимо за изпълнение на такива задачи и лек автомобил с повишена проходимост.

Участваме, защото знаем колко е важно в тежък момент да имат приятел, а ние неколкократно доказахме, че можем да бъдем надеждни приятели и партньори на нашите съседни държави, каза още гл. комисар Николов. Той посочи, че през последните години ситуацията в страната във връзка с пожарите не е налагала помощ отвън, но тази опция трябва да се поддържа, за да може да се разчита на помощ отвън.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Министър Везиева: Благоевград има потенциал за развитие на креативна и рекреативна индустрия

Дани Тренчева

Мирен протест пред болница „Пулс“ в подкрепа на Вова

Рафтинг сезон 2022 г. ще бъде открит край Симитли на 26 март

Дани Тренчева

Шестокласници и седмокласници от училището в Крупник с интересна патриотична инициатива

Дани Тренчева

Оставиха в ареста мъжа, който прегази 17-годишно момиче край Гоце Делчев

Дани Тренчева

Днес награждават най-добрите спортисти в община Симитли

admin

Leave a Comment