28.11.2022
Благоевград Пулсът на Югозапада

Наши пожарникари ще помагат на свои колеги в Гърция при гасене на горски пожари

Шестнадесет български пожарникари от регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Пловдив заминаха тази сутрин за Лариса, Гърция, където ще помагат на свои колеги в случай на възникване на горски пожари. С това български модул се включва в инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“.

Това е първата по рода си мисия в Гърция, която е израз на европейската солидарност с държава членка, в случая – Гърция, каза пред журналисти гл. комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). Той посочи, че през миналата година в цялото Средиземноморие обстановката беше изключително тежка, такава се очаква да бъде и тази година. Задачата на българските пожарникари е да подпомогнат дейността на гръцките си колеги, а именно да бъдат изнесени постове, които своевременно да реагират на всеки пожар, посочи гл. комисар Николов.

Периодът на мисията е от 1 до 31 юли. Първият екип, който замина днес, ще остане в Лариса до 16 юли, когато ще бъде сменен от друг екип от 16 български пожарникари. Вече на място са били трима души, които са подготвили местата за настаняване и са осъществили координацията между местните власи и пожарните служби в Гърция, каза още гл. комисар Николай Николов.

В инициативата ще вземат участие пожарникари и от Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и Франция. Екипът от България замина с три високопроходими автомобили за гасене на горски пожари и оборудвани с всичко необходимо за изпълнение на такива задачи и лек автомобил с повишена проходимост.

Участваме, защото знаем колко е важно в тежък момент да имат приятел, а ние неколкократно доказахме, че можем да бъдем надеждни приятели и партньори на нашите съседни държави, каза още гл. комисар Николов. Той посочи, че през последните години ситуацията в страната във връзка с пожарите не е налагала помощ отвън, но тази опция трябва да се поддържа, за да може да се разчита на помощ отвън.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Възрастен мъж се хвърли от седмия етаж на Югозападна болница

Дани Тренчева

Бизнес, НПО-та, културни институции и администрация обединиха сили за изготвянето на новия План за интегрирано развитие на община Симитли (ПИРО)

Дани Тренчева

Курбан за Св. Мина в „Каменния град“ под връх Пирин

Дани Тренчева

Млад мъж се опита да се самоубие в центъра на Благоевград

Дани Тренчева

Децата от всички филиали на Детска градина „Радост“ – Симитли посрещнаха Баба Марта с весели тържества

Дани Тренчева

Въвежда се режим на водоползването за високите части на село Крупник, заради разрушени участъци от довеждащия водопровод

Дани Тренчева

Leave a Comment