22.06.2024
Без категория България

Над 3 милиона лева за командировки командировки на полицаи по южната ни граница до април

Извършените разходи за командировки по бюджета на Министерството на вътрешните работи за периода от януари до април са общо 1 649 267 лева. Това е посочено в  писмен отговор на министър Бойко Рашков на парламентарен въпрос, публикуван на сайта на Народното събрание. Извършените разходи за командировки със средства от фондовете на Европейския съюз от Главна дирекция „Гранична полиция“ за същия период са в размер на 1 510 535 лева.

Рашков допълва още, че за януари месец разходите за командировки на служители от областните дирекции по бюджета на министерството са 350 183 лева; за февруари разходите за командировки на служители от СДВР и областните дирекции са 342 242 лева; за март – 412 391 лева, а за април – 544 451 лева.

Данните са предоставени от вътрешния министър в отговор на въпрос поставен от народния представител Христо Терзийски във връзка с разходите за командироване на служители по южната ни граница, за справяне с мигрантския натиск.

Преди седмица от МВР съобщиха, че от началото на 2022 г. са предотвратени близо 34 хиляди опита за незаконно влизане в България, което е с четири пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. От ведомството обясниха, че миграционният натиск по българо-турската граница представлява 98% от общия миграционен натиск на границите на страната ни.

Също така от 20 април 2022 г., със заповед на министъра на вътрешните работи, е въведен План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република България с Република Турция. За ефективно противодействие на нелегалната миграция в зоната на отговорност на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Елхово са командировани служители от други структури на Главна дирекция „Гранична полиция“, от областните дирекции на МВР, от Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ и от Министерството на отбраната.

В резултат на предприетите мерки и вследствие на допълнителните сили и средства, концентрирани по границата, капацитетът на специализираните домове за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ към момента е запълнен под 40%, допълват още от МВР.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Нинова: Няма данни България да е изнасяла оръжия за Украйна

Дани Тренчева

Нов рекорд на заразените с коронавирус у нас за денонощие – 6816 случая

Дани Тренчева

Спор провали първото заседание на работната група за зеления сертификат

Дани Тренчева

ПСС: Лоши са условията за туризъм във високите части на планините

admin

Почитаме Свети Иван Рилски

admin

Черна статистика

admin

Leave a Comment