20.04.2024
България

От понеделник в повече от половината страна всички ще учат присъствено

Всички ученици от 16 области в страната ще учат присъствено от следващия понеделник. Остават в клас децата и младежите в София-град, Стара Загора, Хасково и Разград. В училище се връщат всички във Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-област, Ямбол. В цялата страна продължават редовните занятия за най-малките от I до IV клас.

Въпреки цялостното подобряване на ситуацията с разпространението на COVID-19, в някои райони все още се налага частично обучение от разстояние. Това са областите Благоевград, Бургас, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Русе, Сливен, Силистра, Смолян и Търговище. Дори в тях обаче има общини, които учат изцяло присъствено. Такъв е случаят в областите Благоевград, Добрич, Кърджали, Кюстендил и Русе. 

Ограниченията не важат за слети класове и за паралелки, които са единствени в съответния випуск на училището. Поради тази причина в областите Враца и Силистра ще останат вкъщи само някои випуски от по-големи училища.

В Шумен онлайн обучението ще приключи на 23 февруари т.г., а от следващия ден всички ученици ще са в клас.

Конкретни данни по области има в приложената таблица.

И през идната седмица учебните часове ще започват след еднократно изследване за COVID-19. Без тест могат да влизат в училище учениците със „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя със заповед на Регионалните здравни инспекции по места. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти. Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 27 февруари т.г., ще се решава от РЗИ на локално равнище според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла.

Области ОРЕС -21.-25.02.22.pdf

Related posts

До 6 месеца личната карта ще е с електронна идентификация в чип

Дани Тренчева

Прогнозата на БНБ е, че годишната инфлация ще продължи да се ускорява през 2022 г.

admin

Прогноза за времето 13 декември 2021

Дани Тренчева

18 000 ваксини срещу COVID-19 за деца вече са в България

Дани Тренчева

4662 са новозаразените с коронавирус, активните случаи – 108 741

Дани Тренчева

БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение

Дани Тренчева

Leave a Comment