20.06.2024
112 България Политика

МВР иска по-тежки наказания при трафика на нелегални мигранти

Днес изпратих писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание, в което се съдържа проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му по чл. 279 – 281, която се отнася до трафика на нелегални мигранти, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

МВР предлага завишаване на наказанията, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг, каза министърът. По думите му целта на законопроекта е да бъде подпомогнато МВР в борбата с нелегалния трафик на хора, както и да бъдат защитени ефективно полицаите.

Целим да избегнем честите случаи на условно осъждане, целим да улесним и разследването. Предвиждаме конфискация на автомобилите, с които се извършва трафика, когато са собственост на лицата, возещи мигранти, както и за плащане на глоба в размер до десет пъти стойността на моторното превозно средство, когато това МПС не е собственост на този, който превозва мигрантите, поясни Демерджиев.

Той каза, че в трафика на мигранти са се включили лица от всякакви националности като основната причина за това са ниските наказания на този тип престъпност в България и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с трафика. Докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа, ще се занимават с трафик на хора у нас, каза вътрешният министър.

Той съобщи, че от приключили 2485 дела за трафик през 2021-2022 г. само по 158 от тях има наложени ефективни наказания, а 1442 са завършили със споразумения. По думите му лицата, които се спират и задържат, след ден-два отново са по пътищата, натоварили нови мигранти. „Последният пример е наложената присъда на човека, наел автобуса-убиец в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда, може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители. Не може МВР да бъде оставено само в тази борба. В Народното събрание има трима бивши вътрешни министри, разчитам на подкрепа и помощ, не за мен, а за МВР“, каза Иван Демерджиев.

Той съобщи още, че миграционният натиск по границата с Турция е завишен четири пъти, но мигрантите, които се пропускат във вътрешността на страната, са много по-малко. Според министъра едва през последните месеци МВР прави необходимото тези лица да бъдат задържани на наша територия и да бъдат настанявани в съответните центрове. Ако не правим това, нямаме никакъв шанс да влезем в Шенген, категоричен е вътрешният министър. В последните няколко месеца съм направил необходимото МВР да противодейства на всички незаконни практики по българските граници, добави той.

БТА припомня, че полицай пострада тежко при катастрофа вчера сутринта на околовръстното шосе на София с участието на бус, превозващ сирийски мигранти.

По данни на МВР за месечната миграционна обстановка в страната през октомври са задържани общо 1687 граждани на трети страни, от които 181 на вход на границата, 310 на изход без регистрация от органите на МВР и 1196 във вътрешността на страната. Броят им е 40,2% по-малко в сравнение с предходния месец (2822 души).

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Маските стават задължителни в градския транспорт в София

admin

„Възраждане“ организира протест срещу зеления сертификат

Дани Тренчева

Първи думи на Кирил Петков като премиер: Ще сменя културата на това какво означава да си начело

Дани Тренчева

Румен Радев: Служебното правителство поема отговорност за управленито на България в труден момент за страната ни

admin

Депутатите приеха държавата да поеме оперативния контрол над нефтената рафинерия в Бургас

admin

Денят на Св. Пимен Зографски

admin

Leave a Comment