20.06.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Митрополит Серафим откри традиционен коледен базар в Благоевград

Благотворителните инициативи създават едно предпразнично настроение, което ни въвежда в Рождественските празници, а това традиционно е времето, в което като че ли най-много се отваряме за благотворителност и добротворство към другите хора, каза за БТА Неврокопският митрополит Серафим. Днес той откри традиционен коледен базар в Средно училище „Арсени Костенцев“ в Благоевград.

Тези инициативи обаче трябва да придобием като постоянна добродетел в целия период на годината и в целия си живот, но е добре, че има моменти, които дават тласък и събуждат в човека тези възвишени стремежи към добротворство, с което се прилага на дело любовта към ближния, каза още митрополит Серафим.

Благотворителни инициативи допринасят много и оставят трайни стремежи към тази добродетел на милосърдието в дечицата, които взимат участие, посочи духовният водач на Неврокопска епархия. На въпрос каква следа остава това в децата, митрополит Серафим сподели лични наблюдения от години и от много базари, че именно деца, които са участвали като ученици в организирането им, сега са основни двигатели на тези инициативи.

Неврокопският митрополит Серафим беше гост на базара, който вече има 18-годишна история. Владиката похвали усърдието на ученици и учители в изработката на коледните украси и декорации и посочи, че интересът на децата се развива и се вижда голямото старание и любов, с която изработват предметите.

Събраните от базара средства всяка година се даряват на нуждаещи се семейства на възпитаници на училището, каза за БТА директорът на учебното заведение Сергей Биров. Тази година част от средствата ще бъдат заделени и за друга цел, а именно да бъдат дарени за новия храм в Благоевград, който предстои да се изгради край пазара в центъра на града.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

РЗИ прекрати доставките на безплатни тестове в Дупница

Дани Тренчева

ОбС- Благоевград даде зелена светлина за нов ПУП в парк “Македония“

Дани Тренчева

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Сандански – Благоевград

admin

ВАС: Новият шеф на съда в Сандански трябва да встъпи час по-скоро, иначе ще настъпят вреди

УТИ БЪЧВАРОВ ЩЕ ГОТВИ НА ПЛ. „БЪЛГАРИЯ“ В САНДАНСКИ ЗА ПРАЗНИКА НА МЛАДОТО ЧЕРВЕНО ВИНО

admin

Обновена и основно реконструирана детска градина отвори врати за най – малките в Сандански

Дани Тренчева

Leave a Comment