18.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада

Първа кражба на референдум се задава у нас

Жители на Благоевград събраха подписи за допитване срещу проект на кмета, а той обяви, че го оглавява

Източник: в. Сега, автор:НИКОЛАЙ ИВАНОВ

Много интересна сага се разиграва в Благоевград през последните седмици покрай намерението на кмета Илко Стоянов (ИТН) да реконструира местния плувен комплекс и прилежащия парк „Бачиново“. Предвижда се инвестицията да се реализира чрез заем от 17.5 млн. лв., а гражданска група, която е против намеренията на кмета, внесе подписка за референдум срещу тегленето на заема.

Самият Стоянов е известен като радетел на пряката демокрация, принадлежността му към ИТН е свързана именно с нея – бе активист при националното допитване, организирано пред 6 години по идея на „Шоуто на Слави“. Сега инструментът на пряката демокрация бе обърнат срещу него, затова бе доста любопитно как ще реагира. И Стоянов обяви, че… оглавява референдума, предлагайки на общинския съвет да включи 6 негови въпроса.

Реално редакция трудно би била осъществима, защото по реда на закона за прякото участие подписи се събират за конкретен въпрос. Общинският съвет може да редактира питането, но без да променя смисъла му. Законът изрично не е разгледал опция един въпрос „да се обогати“ с цели шест.

Отделно от това обаче кметовете имат право да инициират референдум. Тоест благоевградският може наистина да предложи въпроси чрез друга процедура. Тъй или иначе организирането на местни референдуми у нас е толкова произвол(но), че като нищо в Благоевград може да видим своеобразна кражба на допитване.

Предисторията на сагата е бурна. Плувният комплекс не работеше дълго време след провалена концесия, а изграждането практически на напълно нов общински аквапарк бе основното кандидат-кметско обещание на Стоянов. И веднага след спечелването на изборите през лятото на 2021 г. (частичен вот) тръгна да го реализира.

Оказа се обаче, че трябва да се тегли солиден заем. Основна част от него е за аквапарка, а по-малка – за „Бачиново“. Остро против се обявиха депутатите на ПП от региона (с Андрей Гюров начело), ДБ – също. Съображения имаха също ГЕРБ и БСП. Така през май 2022 г. общинският съвет бламира Стоянов за заема.

След доста перипетии през септември кредитът бе одобрен. Това стана след предложение на ДПС в съвета. Но областният управител Николай Шушков оспори съдебно решението. Основният му мотив бе, че по Закона за общинския дълг предложение за поемане на кредит може да се внесе единствено от кмета.

Сагата бе съпътствана и с ред процедурни хватки, няколко протеста срещу заема, а на финала дойде и подписката за референдум (и тя премина бурно с опити за саботаж). Бяха събрани 12 075 подписа, с около 3000 повече от нужните за свикване. Сега предстои проверка на ГРАО.

А Стоянов отвърна, че допитването тъй или иначе е безсмислено, защото поради съдебното оспорване се пропускат сроковете на реализация за проекта. Но пък, ако съветът одобри референдум, щял да предложи своите си въпроси. В крайна сметка не е ясно защо, ако проектът е вече провален поради закъснение, Стоянов не предложи съветът да се откаже от заема.

 

ЗА

Стоянов твърди, че е нарушил икономически интереси, които са искали да застроят зоната на аквапарка и „Бачиново“. Шестте въпроса, нужни за допитване, според него са:

– Съгласни ли сте Община Благоевград да запази и развие аквапарка и той да не бъде разрушаван?;

– Съгласни ли сте „Бачиново“ да остане изцяло зелена зона без право на застрояване?;

– Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно 70% от ресурсите на минерална вода, която притежава?;

– Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно нова ски зона в местността „Бодрост – Картала“?;

– Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно високотехнологична и паркова зона на територията на бившите казарми в града?;

– Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно индустриална зона „Зелендол“?

 

ПРОТИВ

Съображенията срещу проекта на кмета са много – плановете не са съпроводени с разчети за възвращаемост, не е проведен диалог с обществеността, условията в парк „Бачиново“ може да се подобрят доста повече и т. н. Самият факт, че бързо се събраха 12 000 подписа, говори за настроенията на хората.

Ето виждането на бившия кандидат-депутат от ПП Методи Байкушев:

Related posts

Бойкот: Учители напуснаха класните стаи в Петрич

Дани Тренчева

Задържаният за убийството на дядо Иван от Микрево остава в ареста

admin

Община Симитли активно се включи в кампанията „С мисъл за утре“

admin

Мъж от Сандански се нуждае от средства за операция на ставите, за да живее нормално

admin

На 3, 6 и 12 септември в пиковите часове се спира движението на камионите над 12 т на път I-1 Благоевград – Кресна и в участъци от АМ „Тракия“, АМ „Хемус“

admin

Учениците от 5 клас на Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ пожелаха весели празници на всички чрез инициативата „Направи това“

Дани Тренчева

Leave a Comment