21.03.2023
България Икономика

КНСБ с декларация в подкрепа на строителния бранш

„Влошената ситуация в строителния бранш поставя под риск упражняването на правото на колективно трудово договаряне на фирмено и отраслово ниво. Заявяваме, че сме готови да отстояваме нашите искания с всички позволени от закона средства, включително чрез протестни и стачни действия“. Това се посочва в декларация на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), изпратена и до медиите.

Декларацията, свързана със ситуацията в строителния бранш, е подписана от Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Синдикат „Пътно дело“ към КНСБ и Синдикалната организация в „Автомагистрали – Черно море“ град Шумен.

„Инфлацията вече обезцени доходите на работещите, които повсеместно губят покупателна способност, при това не от вчера, а в продължение на близо една година. Личната инфлация на работещите в строителния бранш, а и не само за тях, е много по-голяма от средната за страната. Тези хора не са спрели работа и изпълняват коректно и съобразно всички изисквания своите задължения“, пишат от КНСБ в протестната декларация.

Според синдиката рискът от нереализирани строителни обекти в България нараства с всеки изминал ден, а това ще доведе до загуба на милиарди левове планирани инвестиции, както и до висок ръст на безработицата сред българските строителни работници.

От неразплатените близо 720 милиона за извършени строително-монтажни дейности, около 100 милиона са дължими средства за работни заплати на работещите в засегнатите строителни фирми, посочват от синдикалната организация.

„Ситуацията е силно притеснителна и трябва да се говори за запазване на работните места, защото, ако дадените обекти не бъдат завършени в срок, държавата ще трябва да възстанови милиарди по европейските програми, а тежестта за това ще понесат работещите в отрасъла и всички български данъкоплатци“, пишат още от КНСБ.

От синдиката настояват за незабавно изплащане на средствата за работни заплати в сектора и тяхната спешна актуализация за покриване на кумулативната инфлация в страната.

Поради опасността от закриване на фирми и трайна загуба на работна ръка, настояваме за гаранции за финансова стабилност на българските строителни фирми, чрез продължаване дейността на всякакъв вид строителни обекти, се посочва още в декларацията.

Декларацията е изпратена до Мирослав Иванов, изпълняващ длъжността председател на Народното събрание, премиера в оставка Кирил Петков, министъра на финансите в оставка Асен Василев, министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България и инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Българската  браншова камара.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 

Related posts

Обявиха бедствено положение в Трявна

admin

“Демократична България”: Терминалът за сярна киселина в Бургас е с тежък мирис на корупция в полза на олигарх

Йорданова ще внесе сигнала за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев още тази седмица

Дани Тренчева

МОН осигурява 12,8 млн. лв. за тестове на ученици

Дани Тренчева

Обраха 71-годишна пенсионерка, крила 50 000 лв. в кофа

Откриха още незаконно погребани тела край Банкя

Leave a Comment