13.04.2024
България Политика

Бизнесът и енергийния министър не се разбраха

Работодателските организации ще се включват в мащабните протести на 18 май. Това бе потвърдено днес, след като срещата им с министъра на енергетиката Александър Николов заради компенсациите и скъпия ток за бизнеса, завърши с неуспех.

„От 14-и миналия месец настояваме за тези срещи. На срещата миналия четвъртък той заяви, че разговорите ще продължат в Министерството на енергетиката и затова днес сме тук”, заяви преди срещата Добри Митрев от БСК.

„Вече шести месец ние сме в преговорен процес с правителството месец за месец по отношение на компенсациите за високата цена за електроенергията. И всеки месец тези компенсации закъсняват. Това поражда непредвидимост”, заяви Добрин Иванов от АИКБ.

„Искаме ясен и категоричен ангажимент, който да даде трайно решение на проблема с цената на електроенергията за небитовите потребители, а не да влизаме в тези преговорни процеси веки месец, защото това води до ескалация на цените на стоките и услугите”, добави той.

По думите му очакванията им от настоящата среща са правителството да поеме такъв ангажимент, който да действа докато се нормализира цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

„До момента бяхме подпомогнати по различни начини. В началото имаше конкретна сума за компенсация на мегаватчас. След това беше възприет нашия подход за компенсиране в процент от превишението на цената, която беше формирана като разлика, но беше сложен таван, който отново ограничаваше тези компенсации и довеждаше до завишена крайна цена за бизнеса”, посочи Иванов.

Той обяви, че предложението на работодателите е не се правят договорки всеки месец, а да има ясен ангажимент и формула, по която да се изчислява тази компенсация и тя да се прилага автоматично всеки месец.

„Формулата, която предлагаме, е компенсацията да е в размер на 75% от разликата между средномесечната цена на електроенергията, формулирана на борсата и цената на енергийния микс за месеца”, добави той.

Работодателите имат готовност на 18 май да се включат към мащабите протести, които се организират в цялата страна. На срещата влязоха и синдикатите, които подкрепят работодателските организации и ще се борят за това цените на електроенергията за небитовите потребители да са по-справедливи.

„Съвсем скоро ще трябва цените и в заведенията много да се повишат, защото хората, обикаляйки навън, виждат едни пълни заведения и си казват „ето – те работят”. Да, ние работим, само че в един момент с това непрекъснато повишаване на цените се оказва, че ти си работил и не само, че не си спечелил, но и трябва да дадеш някой лев”, коментира Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.

„Цената в България трябва да бъде близка до тази на нашите конкуренти, за да може да оцелеем. Съжаляваме, че на срещата не участва Министерството на финансите. Видяхме гледната точка само на Министерството на енергетиката”, заяви Добри Митрев от БСК след срещата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Ресторантьори: Хиляди собственици на заведения затварят обектите си заради зеления сертификат

Дани Тренчева

МОН: Най-много заразени ученици има от I до IV клас

Дани Тренчева

Депутати от ИТН напускат групата

admin

Радев предложи да дадем жилетки и каски за българите в Украйна

Попова Коледа е!

Дани Тренчева

2 847 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Leave a Comment