25.07.2024
България Политика

Кирил Петков: Важно е България да държи повече от една карта в ръцете си, когато влезе в преговори за цената на газа с Газпром

Министър-председателят инспектира измервателната станция от строящата се газова връзка между България и Гърция в Комотини. Според него тя ще е готова до края на годината.

„Диверсификация означава по-ниски цени на газа. По-ниски цени на парното следващата зима. Яд ме е, че тази зима цената на газа беше висока поради факта, че този проект не беше завършен и поради факта, че някой се беше отказал доброволно от толкова много евтини количества“, заяви той.

„Тази война може да създаде всякакви рискове. Ако нещата се оправят и няма остра война и може да се преговаря, газът от „Газпром“ ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции. Друго е да преговаряш с тях, когато нямаш. Тук сме, за да направим тази опция. Да можем да кажем: „Тази цена не ни устройва, защото имаме алтернатива от Гърция“, допълни премиерът.

Според премиерът трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително такъв, в който нямаме газ от „Газпром“, но категорично заяви, че няма идея да отрязват Газпром.

Related posts

Северна Македония заличи български клубове

admin

МОН: Оценката на училището ще зависи от това колко са напреднали учениците

Дани Тренчева

Православната църква чества пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст

Дани Тренчева

Времето днес

admin

Проф. Александрова: Очакват се нови ваксини във вид на хапче и спрей

Дани Тренчева

Борислав Сандов: Няма финансова щета за сметка на България

admin

Leave a Comment