25.04.2024
България

Типично есенно време и понижение на температурите тази седмица

През втората седмица на ноември средната месечна температура в повечето райони ще бъде около климатичната нормата. Причината за типичното есенно време ще е постоянното изграждане на антициклонална обстановка, съобщава meteobalkans.com.

През следващите дни в ниското от североизток ще нахлува по-студен въздух. Времето ще се задържи хладно, като през деня очакваме да се формира и инверсионна облачност. Мъглите или ниската облачност ще са често явление, а по високите полета и планински райони ще е по-често слънчево.

 

Дневните температури ще са типични за сезона и ще са между 9-13 градуса. Към този момент (06.11), прогнозите сочат, че седмицата ще завърши с есенно-зимна обстановка.

Разбира се, подобни предвиждания са твърде далечни и е възможно да претърпят изменения.

Времето в понеделник

През нощта срещу понеделник облачността, обхванала страната, ще се задържи значителна. Временни разкъсвания очакваме над крайните североизточни райони. Валежи от дъжд са възможни над крайните югозападни и централни райони. Над планинските райони над 1900 метра  ще превали сняг.

В сутрешните часове около водните басейни видимостта ще е временно намалена.

Минималните температури ще са между 8 и 12°С. Отново най-високи ще са те по Черноморието -до 13°–14°С.

Максималните стойности слабо ще се повишат и ще бъдат между 15-19°С.

През първия ден от новата седмица в по-голямата част от страната денят ще започне с ниска облачност или мъгла. После ще преобладава слънчево време. Временни увеличения на облачността очакваме над крайните северозападни и планинските райони. Ще продължи да духа слаб, а над източните райони – до умерен източен вятър.

Времето в София: През нощта срещу понеделник облачността над столицата ще остане значителна и на места със слаби валежи. Минималните температури ще са до 10-11°С.

През деня ще преобладава разкъсана облачност. Максималните температури ще се понижат и ще са между 14-16°С.

Прогноза за фини прахови частици: Очакваме завишавания на ФПЧ над Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, В.Търново, София, Русе, Видин, Монтана и Враца. Стойностите ще са между 70-80 мкг/м3.

Времето по Черноморието: Деня ще започне с ниска облачност или мъгла, а следобед ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са 16°-18°С. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Времето в планините: В сутрешните часове над планините ще преобладава значителна облачност, като по-значителна ще е тя над масивите от Източна България. Ще духа слаб вятър от югоизток, а по най-високите части на Рила и Пирин – до умерен от юг.

През деня ще е предимно слънчево. Максималната температура на височина 1200-1300 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра – около 5°.

Времето на Балканите ще се подобрява, а валежите до обяд ще спират. В сутрешните часове на отделни места в равнините и низините ще има и мъгли. Температурите ще се понижат.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

През следващите няколко дни времето над страната ще е по-често облачно или мъгливо. Повече слънчеви часове ще има над планините и планинските райони. Очакваме да се изградят и първите по-добре изразени температурни инверсии. Сутринта на места в низините и котловините видимостта ще е намалена, а през деня ще е с ниска облачност. Вятърът ще отслабне и ще е от югоизток.

Температурите като цяло ще са около нормата за ноември. Минималните стойности ще са между 5-9 °С , а максималните – до 15-16°С.

Съществено разваляне на времето очакваме от петък и събота

В петък вятърът ще се обърне от североизток и ще се усили. С него очакваме да нахлуе по-студен въздух.

Застудяването ще продължи и през почивните дни, като границата между дъжд-сняг ще се понижи и ще е под 1000 m. На много места ще започнат валежи от дъжд, а над планинските райони и Предбалканa  – и от сняг. Ако прогнозата се потвърди в следващите дни, очакваме и първите снеговалежи над столицата.Времето през неделя постепенно ще се стабилизира, но ще остане хладно.

Related posts

„Продължаваме Промяната“ няма да оттегли кандидата си за управител на БНБ

admin

ГЕРБ с тежки обвинения след трагедията на АМ „Струма“

Дани Тренчева

Прогноза за времето

admin

Отбелязваме Световния ден на театъра

admin

Издирват жена, намушкала с нож 13-годишната си сестра

Дани Тренчева

Евродепутати идват в България, за да разследват корупция и злоупотреби с публични средства

Leave a Comment