25.01.2022
Covid-19 Свят

COVID лекарството на Pfizer налично в началото на 2022 г.

Управляващият директор на Pfizer UK Бен Озбърн посочи във вторник, че лекарството срещу COVID-19 на фармацевтичната компания – Paxlovid може да бъде налично в Обединеното кралство „много рано през 2022 година“.

Междувременно хапчето срещу коронавирус на компанията Merck – Mолнупиравир (Molnupiravir) ще бъде пуснато като част от изпитание в рамките на Великобритания в края на ноември.

Пред телевизия Sky News Бен Озбърн каза, че фармацевтичният гигант Pfizer „работи в реално темпо с регулаторите по целия свят“ и очаква да подаде документи за разрешение за употреба на неговото COVID лекарство в Обединеното кралство „през следващите няколко седмици“.

Обединеното кралство вече поръча 250 000 дози от лечението на Pfizer и очаква да получи зелена светлина за неговото прилагане през следващата година.

Междувременно главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че компанията е в дискусии с 90 държави относно договори за доставка на експерименталното ѝ хапче срещу Covid-19, което показва, че намалява с 89% риска от хоспитализация или смърт при пациенти с висок риск от тежко заболяване от коронавирус.

Той също така каза, че Pfizer очаква да определи цената на своето лекарство, наречено Paxlovid, близо до тази на кандидат за перорално антивирусно лекарство на Merck & Co, Inc.

Договорната цена на Merck в САЩ за нейното хапче Molnupiravir е около 700 долара за петдневен курс на терапия.

Източник: БНР

Related posts

Първа присъда след разследване на Европейската прокуратура

Дани Тренчева

МОН с разяснения по тестването на учениците

Дани Тренчева

Временен ваксинационен пункт в ЮЗУ

Дани Тренчева

И тази седмица учебните занятия в община Симитли продължават да са на ротационен принцип

Дани Тренчева

Липса на тестове за COVID-19 в Дупница

Дани Тренчева

Кирил Петков в Брюксел: Ваксинацията трябва да бъде максимално ускорена

Дани Тренчева

Leave a Comment