17.06.2024
Covid-19 България

COVID картата на България се оцвети в червено и тъмночервено 

1752.41 на 100 хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната. От събота насам вече цяла България е в тъмночервената зона по този показател. 

Данните на картата са към 30 януари, източник НЦЗПБ

От картата на епидемичната обстановка всички региони, без един, са в червено /Етап 3/. Единствено Североизточният Регион 3 все още е в Етап 2, но се очаква след 5 дни и той да премине в червения Етап 3. 

coronavirus.bg

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19

Първи етап – Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап – Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три – Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири –  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. От динамичнитекарти с актуална статистика става ясно, че най-голям е броят на карантинираните в София град – 433.8 хиляди души, следвана от Пловдив със 188 хиляди души. 

Най-малко са карантинираните заради коронавируса във Видин, Смолян и Търговище, където под карантина са съответно 25,7 хиляди, 28.7 хиляди и 30,6 хиляди души.   

Източник: dariknews.bg

Related posts

Синоптиците предупреждават за опасно време в събота

Дани Тренчева

Прокуратурата разследва пореден руски шпионин у нас

admin

Откриха наркотици в затвора в Белене

admin

Полиция изземва документи в община Бургас за терена на „летния сарай“

Дани Тренчева

Над 80% спад на оборотите в заведенията след въвеждането на „зеления сертификат“

Дани Тренчева

Според Бойко Рашков сигналът срещу Асен Василев не съдържа никакви данни за извършено престъпление

admin

Leave a Comment