09.02.2023
Без категория България

Бащите и осиновителите с право на два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст

Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст гласува парламентът с приети на второ четене промени в Кодекса на труда. Отпускът ще може да се ползва наведнъж или на части, гласуваха депутатите. Условието е бащата да не е вземал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст.

Предвиденият отпуск не може да се прехвърля на другия родител, гласува Народното събрание. Възможността за ползване на двумесечен отпуск за отглеждане на дете до осемгодишна възраст е само за осигурени лица, като всяка година обезщетението ще се определя изрично. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

Бащата (осиновителят), който иска да ползва отпуск за дете, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.

Приетите промени съдържат и две основни изменения, засягащи транспонирането в българското законодателство на две основни директиви на ЕС – едната е свързана с предвидими и прозрачни условия на труд, а другата – със съчетаването на семейните задължения и професионалния живот. В тази връзка са заложени две разпоредби, които предоставят възможност на работника и служителя да има адекватна информация, свързана с трудовото му правоотношение и се доразвива с елементи за възможността за професионално израстване. Предвидени са и допълнителни възможности, свързани с информация по отношение на заплатата, на почивките, на работното време и на отпуските.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

2 759 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие

Дани Тренчева

Основните храни поскъпват с нови 7% до края на годината

Дани Тренчева

6007 са новите случаи на коронавирус у нас

Дани Тренчева

Почитаме Свети пророк Авакум и Преподобните Йоан и Андрей

Дани Тренчева

Километрична опашка от тежкотоварни камиони на „Кулата“

Дани Тренчева

Делото срещу Георги Семерджиев е 23 тома

admin

Leave a Comment