26.04.2024
България

Времето до средата на януари! Кога се завръща зимата?

Посрещнахме новата 2023 година с приятно време, което ще е характерно и за цялата първа седмица на януари. Дните са тихи, с мъгли сутрин и слънце следобед, както и с необичайно високи  за сезона температури.

Заради обширен антициклон, валежите са на север, а времето у нас се определя от средиземноморски въздушни маси.

Незначителна промяна в обстановката ще има във вторник, когато ще задуха вятър от запад-северозапад и в средата на седмицата облачността ще е по-видима. Валежи не се очакват. Дневните температури леко ще се понижат, но ще се запазят над традиционните за януари.

Очакваме максималните стойности на термометъра да се колебаят между 12 и 17 градуса през по-голямата част от първото десетдневие на януари.

На Йордановден (6 януари) и през почивните дни отново се очертава слънчево и топло за сезона време, макар и с по-осезаем вятър в планините и в северната половина на страната.

Захлаждане се прогнозира от 9 януари нататък с оформянето на зона с ниско налягане над Адриатическо море. Ще нахлуе по-студен въздух с усилване на вятъра и понижение на температурите. От запад на изток в началото на следващата седмица ще превали над цялата страна предимно дъжд.

Понижението на температурите във вторник и сряда ще даде възможност да падне и сняг. На този етап първоначалните прогнози са за мокри снеговалежи в планините и около планинските масиви.

До средата на януари метеорологичните модели допускат температури, близки до обичайните зимни стойности, облачно време с превалявания от дъжд и сняг.

източник: Sinoptik.bg

Related posts

Оперират едно от децата, пострадали в катастрофата със сръбския автобус на АМ “Тракия”

admin

34-годишен, шофирал след употреба на три вида наркотици, отива на съд

admin

МВР и РЗИ със съвместни мерки за контрол на сертификатите за ваксиниране

Дани Тренчева

Здравното министерство с важни препоръки за празничните дни

Дани Тренчева

Мъж преби приятелката си в Плевен

admin

КНСБ: 650 лв. е заплата за бедност на фона на растящите разходи

Дани Тренчева

Leave a Comment