30.04.2024
България

Общински съветник от ДБ алармира, че в яслите в София има недостиг на места

Общинският съветник от “Демократична България” (ДБ) Симеон Ставрев сигнализира, че и през тази година ще има сериозен недостиг на места в детските градини и ясли в София, съобщиха от ДБ. Според неговите изчисления над 10 хиляди деца от набор 2021 ще останат без място в ясла.

След като днес бяха обявени свободните места, се оказа, че за родените през 2021 г. в цяла София има 1831 места, 334 за деца с хронични заболявания и четири за деца със специални образователни потребности. Това са общо 2169 места. На година в София се раждат над 13 хиляди деца, а конкретно през 2021 г. в столицата са били родени 15,7 хиляди деца.

“Какво ще се случи с останалите над 10 хиляди деца, които няма да могат да намерят място в общинска градина или ясла? Без място в ясла ще останат и деца с хронични заболявания и специални образователни потребности”, коментира общинският съветник като подчертава, че този проблем съществува от години в София.

Ставрев припомня още, че частните детски градини и ясли са с такси от над 750 лв, което тежи на семейния бюджет на родителите на некласираните деца.

От години в София има недостиг на места в детските градини и ясли. През 2021 г. над 10 хил. деца са останали извън класирането, а през 2020 г. те са били с около две хиляди по-малко, но при 3645 по-малко кандидати.

Related posts

60% от преболедувалите COVID-19 с косопад

admin

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия

Дани Тренчева

КПКОНПИ: Специализираното правосъдие е необходимо за борбата с корупцията

Дани Тренчева

Черна статистика

admin

Прогноза за времето

admin

Две училища и една детска градина в Кюстендилска област се обучават онлайн

Дани Тренчева

Leave a Comment