03.05.2024
Свят

Съдът в Страсбург поиска от Русия незабавно да спре атаките над цивилни хора и обекти

Eвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови спешни временни мерки на Русия заради войната в Украйна и атаките над цивилни хора и жилищни сгради.

От съда в Страсбург съобщиха, че са изискали от правителството на Русия да се въздържа от военни атаки срещу цивилни граждани и обекти, включително жилищни сгради, линейки, училища и болници, както и да осигури незабавно безопасността им в атакуваните и обсадени от руските войски градове в Украйна.

ЕСПЧ може да посочва временни спешни мерки само когато съществува непосредствен риск от непоправими вреди, пише lex.bg. Съдът е получил такова искане в понеделник от украинското правителство, което е заявило, че в страната се извършват „масови нарушения на правата на човека, извършени от руските войски в хода на военната агресия срещу суверенната територия на Украйна”.

Искането е било разгледано от председателя на съда, който припомня, че временни мерки са налагани на Русия, включително и през 2014 г. когато беше анексиран Крим.

„Съдът взема предвид текущите военни действия, които започнаха на 24 февруари 2022 г. в различни части на Украйна и счита, че това поражда реален и продължаващ риск от сериозно нарушаване на правата на гражданското население по Конвенцията“, посочва съдът и отбелязва, че са застрашени правото на живот, забраната за изтезания и нечовешко отношение и правото на личен и семеен живот.

ЕСПЧ е приканил правителството на Русия възможно най-скоро да го информира за предприетите мерки, за да гарантира спазването на Конвенцията за правата на човека и основните свободи, като е уведомил и комитета на министрите на Съвета на Европа.

Заради войната в Украйна, членството на Русия в Съвета на Европа беше замразено, но тя е задължена да изпълнява решенията му, включително и тези на ЕСПЧ. Спорно е обаче доколко ще се съобрази, след като преди дни бившият президент и настоящ зам.-секретар на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви, че страната му само си губи времето в международните организации, от които беше изключена заради войната. В замразеното членство в Съвета на Европа той видя само възможност за връщане на смъртното наказание в Русия.

„Дива несправедливост. Макар и добра причина най-после да тръшнеш вратата и да забравиш завинаги за тези безсмислени безделници. (…) Освен това е и добра възможност за възстановяване на редица важни институции за предотвратяване на особено тежки престъпления в страната. Като смъртното наказание за най-опасните престъпници, което, между другото, се използва активно в САЩ и Китай.“, написа Медведев в социалните мрежи и добави, че и дипломатическите отношения по принцип не са особено необходими.

„Време е да затворим посолствата с големи катинари. И контактите да продължават, като се гледаме само с бинокъл и оръжейна оптика“, написа бившият руски президент.

Related posts

ЕС е осигурил газ за близките месеци в случай на прекратяване на руските доставки

Дани Тренчева

Търговците в Одрин: Без българите ще фалираме, няма ги от седмица!

admin

Редица градове в Европа отмениха новогодишните си тържества заради пандемията

Дани Тренчева

ЕК иска до 10 години затвор за престъпления срещу околната среда

Дани Тренчева

Украйна очаква днес руските танкове да стигнат до Киев

Дани Тренчева

Полицията затвори няколко моста в Лондон

Дани Тренчева

Leave a Comment