19.04.2024
112 Свят

Силно земетресение в Гърция, усетено е в Северна Македония и Югозападна България

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е регистрирано малко преди полунощ на територията на Гърция. По данни на Националния сеизмологичен център към БАН епицентърът е на 268 километра от София в района на град Лерин.

Първият трус бе регистриран малко преди 24.00 часа българско време. Трусът е усетен и в Северна Македония, Албания, както и в Югозападна България в района на Благоевград и някои квартали на София.

Епицентърът е на 3 км от град Флорина, който е пострадал най-силно от земетресението, съобщава за БНТ кореспондентът на БНР Катя Пеева. Сеизмолозите казват, че в този район много рядко има земетресения, но те винаги са много силни.

Продължават вторичните трусове в района на град Флорина. Има много материални щети. Почти няма сграда, която да не е пострадала, каза кметът на града. За щастие няма пострадали.

Хората прекараха нощта в колите си. В къщите също има много щети.

Областният управител съобщава, че всички сили са в помощ на хората – пожарната, гражданска защита, полицията. Това, което притеснява жителите на района, са силните вторични земетресения. В момента раздават храна и вода на хората, които са навън в колите си и в парковете. Властите съветват да не се прибират в домовете си, докато не премине проверка на техническите екипи, които да проверят дали сградите са безопасни.

Досега вторичните трусове са с магнитуд от 4 по скалата на Рихтер.

Земетресението предизвика паника и в град Битоля, вторият по големина град в РСМакедония.

Гражданите на града масово излязоха по улиците на Битоля. Много от тях прекараха нощта в колите си. На много места има напукани стени. Местните медии съобщават, че мобилната мрежа и интернета са прекъснати. Жителите на града не помнят толкова силно земетресение. До момента няма данни за сериозни материални щети и пострадали.

Related posts

Митнически служители на „Капитан Андреево“ задържаха контрабандни цигари

admin

БЧК изпрати близо 33 тона хуманитарна помощ за Сирия

admin

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

Дани Тренчева

Пиян шофьор без книжка катастрофира и нападна полицаи в Благоевградско

Дани Тренчева

Оставиха в ареста обвиняемия за убийството в Катунци

Дани Тренчева

Омикрон се открива в 89% от положителните проби в Гърция

Дани Тренчева

Leave a Comment