03.05.2024
Covid-19 България

Проф. Огнян Кунчев: През март отново ще има пик на заболеваемостта от COVID

„Ако продължават да се отпускат мерките, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта“, това каза в „Твоят ден“ по NOVA математикът проф. Огнян Кунчев.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много хора са се заразили. „Смъртността от Омикрон е много ниска – 0,06, но като се сложи на милиони и тя скача“, отбеляза математикът.

Проф. Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

За него оптимистичните мнения, че „ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното“ нямат основания. „Има материал вирусът да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат“, категоричен е ученият.

Относно казуса за средствата за БАН, проф. Кунчев заяви, че диалогът с управляващите върви и има индикации за увеличаване на бюджета. Той е убеден, че има достатъчно практични резултати от работата на учените това да се случи.

Related posts

Прогноза за времето 14 март 2022

Дани Тренчева

Митнически служители на „Капитан Андреево“ задържаха контрабандни цигари

admin

Все още не е ясен размерът на щетите в бедстващите области

Дани Тренчева

Ръст на болните от Covid-19 в Дупница

admin

Над 3 милиона лева за командировки командировки на полицаи по южната ни граница до април

admin

С церемония приключи строителството на Междусистемната газова връзка Гърция – България

admin

Leave a Comment