02.05.2024
България

Отново липса на жизненоважни лекарства за бременни в аптеките

Пациенти отново сигнализираха за недостиг на важни медикаменти в аптеките. Поради липсата на жизненоважните дози хепарин, родни лекари организираха кампания за взаимопомощ между нуждаещите си, конкретно насочена към бременните жени с тромбофилия. Йоанна Лечева, преминала през трудностите на заболяването, е инициатор на кампанията.

„По време на двете ми бременности намирането на лекарствата беше изключтиелно трудно. Пандемията допълнително усложни ситуацията. Затова се роди идеята за тази инициатива. В медицински център в София сме разположили кошница, в която всеки, които има в повече от медикаментите, може да остави, а всяка нуждаеща се жена да вземе”, обясни Лечева.

Репродуктивният хирург Александър Калчев добави, че проблемът с недостига на лекарства е изключително голям, като и процентът на нуждаещите се бременни не е малък.

„Проблемът с тромбофилията е решим единствено чрез лечение. За наша радост интересът към инициативата ни е изключително голям”, допълва той.

Акушер-гинекологът д-р Александърт Кобаков коментира още, че поради липсата на лекарствата в родните аптеки, голяма част от пациентите са принудени да си ги набавят от чужбина.

Източник: NOVA

Related posts

Последен ден от преговорите за кабинет с „Продължаваме промяната“

Дани Тренчева

Издадени са заповедите, забраняващи на мобилните оператори да вдигат цените

Дани Тренчева

НОИ обяви средният осигурителен доход за декември

Дани Тренчева

Пак провал със старта на делото срещу Митьо Очите

admin

Дневен хороскоп за 10 декември 2021

Дани Тренчева

Разхлабват антиCOVID мерките в София

Дани Тренчева

Leave a Comment