01.12.2022
България Политика

Румен Радев на посещение в Черна гора

Тук съм, за да потвърдя категоричната подкрепа на моята страна за Черна гора в нейния европейски път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на Европейския съюз. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместна пресконференция с черногорския си колега Мило Джуканович. Българският президент бе посрещнат по-рано днес с официална церемония в историческата столица на Черна гора – Цетине.

За нас, българите, Черна гора е приятелска държава. Днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на югоизточна Европа, която няма алтернатива, заяви още Радев. Той благодари на Джуканович за поканата да посети Черна гора.

Радев и Джуканович обсъдиха европейската перспектива на Черна гора и сътрудничеството между двете държави. Българският президент каза, че въпреки активния политически диалог на всички нива, икономическите връзки между България и Черна гора не са на нужното ниво. Той изрази надежда, че при бъдещо правителство това ще се промени. Според него Черна гора може да стане „по-видима“ за българския бизнес.

Показахме готовност за сближаване на нашите две държави – страни, които са географски близко разположени, заяви от своя страна Джуканович. Той акцентира върху необходимостта за обмен на туристи. Заедно оценихме, че е важно да поставим фокуса на сътрудничество в областта на културата, каза още черногорският президент.

Двамата държавни глави са обсъдили също продължаването на двустранните консултации за по-интензивно парламентарно сътрудничество.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Правителството отпуска средства за възстановяване на щетите от наводненията

Дани Тренчева

БНБ пуска сребърна монета за 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев

Дани Тренчева

Протест пред парламента и автошествие срещу COVID сертификатите

Дани Тренчева

Президентът Румен Радев ще посети утре Пловдив

admin

Орлин Владимиров, обвинен за убийството на съпругата му, остава в ареста

admin

Гранични полицаи участвали в схеми за трафик на мигранти

admin

Leave a Comment