03.05.2024
Без категория България Свят

Северна Македония заличи български клубове

Външно министерство излезе с тревожна позиция относно отказа на институциите в Северна Македония да впишат имената на българските културни клубове „Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III“ в Охрид. Според МВнР тези откази на практика означават заличаване на двата български културни центъра в Северна Македония. Публикуваме пълния текст на изявлението, без редакторска намеса:

Изявление на говорителя на МВнР

Министерството на външните работи следи с нарастващо безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с опитите за ограничаване на правото на сдружаване на българите в страната.

На 16 март т.г. Комисията за употреба на имена на личности в Северна Македония излезе с негативно становище относно използването на името на Иван Михайлов от страна на сдружение Културен център „Иван Михайлов“- Битоля. Въз основа на това решение, министърът на правосъдието Кренар Лога е подписал решение, с което искането за получаване на одобрение за ползване на името Иван Михайлов е отхвърлено с мотивите, посочени в становището на Комисията.

Същевременно, Централният регистър в Северна Македония съобщи, че е приел решение, с което искането са съгласуване на името от страна на сдружение „Цар Борис III“ от Охрид е отхвърлено.

Приетите днес решения от властите в Северна Македония имат пряко отношение към степента на демократизация в страната. Те влизат в противоречие с поетите от Скопие ангажименти в областта на правата на човека и задължението за осигуряване на равни права и свободи за всички граждани, вкл. за тези, които се самоопределят като българи. Припомняме, че през 2009 г. Европейският съд по правата на човека излезе с осъдителна присъда срещу Северна Македония за нарушаване на чл. 11 от ЕКПЧ (право на сдружаване). В решението на съда се посочва, че името на сдружение „Радко“ (псевдоним на Иван Михайлов) не може да бъде приемано само по себе си като риск и заплаха за обществения ред.

Според наличната в публичното пространство информация, Централният регистър на Северна Македония е предал за преглед на Министерството на правосъдието приблизително 17 000 неправителствени организации. В законоустановения срок  единствено сдружения Културен клуб „Иван Михайлов-Битоля и „цар Борис III“ са получили негативни решения относно употребата на избраните от основателите им имена. Този факт идва да покаже, че набързо приетите и без обществено обсъждане промени в Закона за сдруженията и фондациите, с възможност за ретроактивно прилагане, са направени с една единствена цел, а именно заличаване от Централния регистър на две организации на българи в Северна Македония.

Събитията от вчерашния ден за пореден път показват необходимостта от постигане на обективно тълкуване на историческите събития и личности от общата история между България и Северна Македония. Именно за тази цел бе създадена Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси. Днес ставаме свидетели как едностранните и тенденциозни тълкувания на историческите събития могат да бъдат използвани като аргумент, въз основа на който властите да взимат решения за ограничаване на основни права и свободи.

Съгласно подписания на 17 юли 2022 г. Протокол от заседание на Съвместната Междуправителствена комисия, създадена на основа на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, Северна Македония се е ангажирала да предприема мерки за осигуряване на ефективен достъп до равни права, защита от дискриминация и опазване на културата и идентичността на българската общност в страната. България ще следи за изпълнението на поетите ангажименти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Държавната агенция за закрила на детето се самосезира за боя между деца пред търговски център в София

admin

Прогноза за времето

admin

ЛЮБОПИТНО! Стопеното население в Пиринско реже 1 депутатски мандат, в 49-ото НС вече ще сме с 10

admin

Борисов без коментир за разпита си, но с тежки прогнози

admin

Главният прокурор предлага на МВР и ДАНС създаване на Национално междуведомствено звено за изборите

Дани Тренчева

Необходими ли са промени в медийния закон у нас

Дани Тренчева

Leave a Comment