09.05.2024
112 България

Полицията върна 4300 лева на добричлийка станала жертва на телефонна измама

Полицията в Добрич установи и върна 4300 лева на 85-годишна жена, станала жертва на опит за телефонна измама, се съобщава в сайта на Областната дирекция (ОД) на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Около 14:30 часа на 12 март добричлийката получава обаждане от непознат мъж, представящ се за служител на реда. Чрез въвеждане в заблуда той иска от нея съдействие за залавяне на извършители на телефонни измами. Потърпевшата предава сумата пред входа на жилището.

По-късно същия ден жената разбира, че е станала жертва на престъпление, и подава сигнал в ОД на МВР в Добрич. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия с участието на служители на Главна дирекция (ГД) „Гранична полиция“ на територията на граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кардам“.

Парите са установени в притежание на две „мулета“, уточни за БТА прокурор Даниел Илиев – говорител на Районната прокуратура в Добрич. Те са разпитани, но няма доказателства да са участвали по някакъв начин в схемата, каза още той. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера от Апелативна прокуратура – Варна съобщиха, че Районната прокуратура в Добрич ръководи и досъдебно производство за опит за телефонна измама на 82-годишна жена от Каварна от 11 март.

Потърпевшата получава обаждане от мъж, представящ се за началник на полицейско управление, който я предупреждава, че може да е потенциална жертва на телефонна измама. След това възрастната жена получава второ обаждане от друг, играещ ролята на измамника, който я обижда, заплашва и опитва да я заблуди.

Последва трето обаждане – отново от мнимия полицейски началник, който инструктира жертвата как да съдейства за залавянето на престъпниците. Под негово наставление жената взима всичките си налични спестявания в размер на 3560 лева и се придвижва с такси до Добрич, а след това тръгва към Румъния – отново с такси. На ГКПП „Дуранкулак“ автомобилът е спрян за проверка от служители на ГД „Гранична полиция“, които след разговор с видимо притеснената жена разбират, че тя е жертва на опит за телефонна измама.

Това са два случая, в които граничните полицаи, съвместно със служители на районните управления, успяват да пресекат такъв тип престъпление навреме, коментира Даниел Илиев. „Не е малко да ги спреш на границата. Това е една преценка, която според мен показва висок професионализъм“, допълни той.

Двете телефонни измами са единствените от началото на годината, каза още говорителят на Районната прокуратура в Добрич. По думите му това се дължи на работата на ОД на МВР, която извършва превантивен контрол чрез кварталните полицаи – те редовно посещават възрастната част от населението, която е обект на подобни престъпления. В помощ са и предупрежденията, които прокуратурата отправя към гражданите чрез медиите, допълни той.

От април започваме да посещаваме места, където се събират възрастните хора, за да им разясняваме за тези посегателства, защото по-добро „лекарство“ от превенцията няма, каза още Илиев. Кампанията ще обхване цялата област Добрич.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

ЕС ще наложи вдигане на минималната заплата в България на 760 лева

Дани Тренчева

НЗОК ще заплати дейностите за болнична помощ за декември 2021 г.

Дани Тренчева

Депутатите приеха държавата да поеме оперативния контрол над нефтената рафинерия в Бургас

admin

Росен Плевнелиев и Соломон Паси на среща с ДПС

admin

Полицаи отказаха 10 хиляди евро подкуп

admin

Депутати коментират предложение за изслушване на Володимир Зеленски в българския парламент

admin

Leave a Comment