06.05.2024
Култура и изкуство

Времето в края на февруари: Жълт код в 14 области

Новата седмица започва отново със силни ветрове. Жълт код за силен вятър е обявен за понеделник в 14 области на страната, показва картата за опасни явления на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупрежденията за силен вятър ще важат за областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Хасково и Кърджали.

.
Източник: НИМХ

Янус, Фебруум, Марс… Знаете ли тези имена на месеците?

Прогнозата на НИМХ е за силен южен вятър в източната половина от страната. През цяла България ще преминава студен фронт. Облачността ще бъде променлива, по-често значителна и на места ще има и валежи от дъжд. Максималните температури ще са в широки граници от 10° – 12° в Западната половина от страната до 18° – 20° на изток.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често – значителна и в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 16°-20°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Над планините облачността ще бъде по-често значителна и на много места ще превалява сняг, под около 1500 метра – дъжд. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра – около 1°.

През следващите дни ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в планините над 1500-1600 m – от сняг. Във вторник в отделни райони в Южна България ще са значителни по количество, а в сряда ще са слаби и на по-малко места.

Подробна информация за времето в страната вижте на Sinoptik.bg.

Related posts

Започна деветото издание на Националния конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

Дани Тренчева

Почитаме Св. Григорий, еп. Нисийски. Преп. Дометиан, епископ Мелитински. Св. Маркиан

Дани Тренчева

Портрети на народни будители ще бъдат изобразени на стената на ‘‘14-ти полк‘‘ в Благоевград

Дани Тренчева

Почитаме паметта на Свети пророк Захария

Дани Тренчева

Празник е! Имен ден празнуват всички с имената Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка

admin

Андреевден е!

Дани Тренчева

Leave a Comment