03.05.2024
Без категория Свят

Серия от арести в Германия по подозрение в опит за държавен преврат

Специални полицейски сили извършиха серия от обиски и арести в цяла Германия. Операцията е срещу крайнодесни екстремисти, заподозрени в предстоящ опит за държавен преврат, съобщи AP.

22-ма германски граждани са арестувани по подозрение за „членство в терористична организация“. Други трима, сред които и руснак, са задържани за подкрепа на тази организация. Тя се нарича „Граждани на Райха“, а членовете й отхвърлят следвоенната конституция на Германия и призовава за сваляне на правителството.

Около 3000 полицейски служители са участвали в специалната операция, съобщиха от прокуратурата. Те са извършили обиски на 130 обекта в 11 от 16-те провинции на Германия.

Der Spiegel съобщи, че сред претърсените места са казармите на германското подразделение на специалните сили KSK в югозападния град Калв. В миналото подразделението е било проверявано заради предполагаемо участие на някои войници в крайнодесни движения.

Официалните власти не потвърдиха и не отрекоха тази информация.

Наред с арестите в Германия, прокурорите съобщиха, че едно лице е било задържано в австрийския град Кицбюел, а друго – в италианския град Перуджа.

Заподозрените водачи на групата, към момента назоваващи се само като Хайнрих XIII П. Р. и Рюдигер в. П., са обвинени в основаването на „терористична организация с цел да преобърнат съществуващия държавен ред в Германия и да го заменят със своя собствена форма на държава, която вече е в процес на създаване“.

Заподозрените са били наясно, че целта им може да бъде постигната само с военни средства и със сила, твърдят прокурорите.

Твърди се, че те са вярвали в „конгломерат от теории на конспирацията, състоящ се от разкази от т.нар. граждани на Райха, както и от идеологията на конспиративното движение Qanon“, се казва в изявлението на прокурорите.

Наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Бундестага, да атакуват електроснабдяването и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: „По своя обхват тя надхвърля всички измерения“, съобщи германското издание Тагесшау, цитирано от БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Земетресение на гръцкия остров Евбея

admin

Без холограмен стикер на дипломите за висше образование

admin

Вирусолог: Предстои масово заразяване с Омикрон и скорошен край на пандемията

Дани Тренчева

Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните

admin

Две земетресения в Гърция тази нощ

Дани Тренчева

Четирима души, свързани със скандала с незаконните осиновявания в Гърция остават в ареста

admin

Leave a Comment