21.02.2024
Без категория Свят

Серия от арести в Германия по подозрение в опит за държавен преврат

Специални полицейски сили извършиха серия от обиски и арести в цяла Германия. Операцията е срещу крайнодесни екстремисти, заподозрени в предстоящ опит за държавен преврат, съобщи AP.

22-ма германски граждани са арестувани по подозрение за „членство в терористична организация“. Други трима, сред които и руснак, са задържани за подкрепа на тази организация. Тя се нарича „Граждани на Райха“, а членовете й отхвърлят следвоенната конституция на Германия и призовава за сваляне на правителството.

Около 3000 полицейски служители са участвали в специалната операция, съобщиха от прокуратурата. Те са извършили обиски на 130 обекта в 11 от 16-те провинции на Германия.

Der Spiegel съобщи, че сред претърсените места са казармите на германското подразделение на специалните сили KSK в югозападния град Калв. В миналото подразделението е било проверявано заради предполагаемо участие на някои войници в крайнодесни движения.

Официалните власти не потвърдиха и не отрекоха тази информация.

Наред с арестите в Германия, прокурорите съобщиха, че едно лице е било задържано в австрийския град Кицбюел, а друго – в италианския град Перуджа.

Заподозрените водачи на групата, към момента назоваващи се само като Хайнрих XIII П. Р. и Рюдигер в. П., са обвинени в основаването на „терористична организация с цел да преобърнат съществуващия държавен ред в Германия и да го заменят със своя собствена форма на държава, която вече е в процес на създаване“.

Заподозрените са били наясно, че целта им може да бъде постигната само с военни средства и със сила, твърдят прокурорите.

Твърди се, че те са вярвали в „конгломерат от теории на конспирацията, състоящ се от разкази от т.нар. граждани на Райха, както и от идеологията на конспиративното движение Qanon“, се казва в изявлението на прокурорите.

Наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Бундестага, да атакуват електроснабдяването и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: „По своя обхват тя надхвърля всички измерения“, съобщи германското издание Тагесшау, цитирано от БГНЕС.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Спешните медици излизат на протест

admin

Повече от 3,5 милиона души са избягали от Украйна, съобщава ООН

admin

Хиляди православни вярващи на шествие в Белград срещу гей парад

admin

Трима в неизвестност след силна експлозия във фабрика за производство на взривни вещества в Гърция

admin

Спецпрокуратурата оглави Постоянната конференция на прокурорите от 12 европейски страни

Дани Тренчева

Гърция удължава COVID мерките

Дани Тренчева

Leave a Comment