02.05.2024
България Икономика

Софиянци с най-висока средна заплата

Очаквано, най-високото средно възнаграждение се взима в столицата – 2373 лв., в областта средната сума е чувствително по-малко, но все пак ги нарежда на втора позиция – с 1645 лв.  Със сумата от 1566 лв. Варненска област се нарежда на четвърто място в страната по размер на средната месечна работна заплата, съобщава Териториалното статистическо бюро-Североизток, цитирано от „24 часа“.

В област Враца възнаграждението е малко по-високо – 1570 лева. През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата в областта се увеличава спрямо първото тримесечие на годината с 9,7 процента.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са секторите „Образование“ – с 19 процента, „Добивна промишленост“ – с 18,1 на сто и „Строителство“ – с 15,1 пункта. През второто тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата нараства с 13,2 процента спрямо същия период на миналата година.

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите по трудово и служебно правоотношение в област Варна към края на юни се увеличават с 9500 или с 6,6 на сто спрямо края на март, като достигат 154 200. Спрямо края на първото тримесечие на годината най-голямо увеличение на наетите лица се отчита в хотелиерството и ресторантьорството – с 89,5 процента.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Related posts

Кирил Петков след разпита: Разказах много подробно всичко, дадох същите сведения, както и първия път

885 машини обработват републиканските пътища

Дани Тренчева

Pfizer очаква годишна печалба от 54 милиарда долара

Дани Тренчева

Отпускат 10 млн. лв. на 197 болници за лечение с кислород

Дани Тренчева

Новите случаи на коронавирус у нас са 532

Дани Тренчева

Кои антигенни тестове могат да се прилагат в училище

Дани Тренчева

Leave a Comment