04.03.2024
България

753 000 годишни електронни винетки изтичат в началото на 2022 г.

Повече от 753 хиляди годишни е-винетки за леки автомобили изтичат в първите два месеца на 2022 г. Шофьорите могат да купят и да проверят валидността на електронната винетка на: www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Предвид епидемиологичната обстановка, Националното толуправление апелира потребителите, при купуване на е-винетка, да използват сайта: www.bgtoll.bg или мобилното приложение.

Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500. Годишната винетка струва 97 лв., тримесечната – 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв., а уикенд винетката – 10 лв., припомнят от АПИ.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация, преди да потвърдят финалното плащане.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри.

215 840 безплатни електронни винетки са предоставени на хора с увреждания от началото на 2021 г. до края на ноември. Те са за близо 21 млн. лв. и са за сметка на бюджета на АПИ. 97 426 безплатни винетки са с валидност до края на януари 2022 г., 37 701 изтичат през февруари, и над 19 хиляди – през март.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хората с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование, но не по-големи от 20 години. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощност до 160 к.с. и обем на двигателя не повече от 2000 куб. см.

Заявлението за издаване на безплатна е-винетка се подава от правоимащия в дирекцията „Социално подпомагане“ по настоящия адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на АПИ, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Процедурата за издаване на нова винетка отнема около 10 дни.

При прехвърляне на собствеността на пътното превозно средство, смяна на регистрационните табели или бракуване на автомобила, например, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка до изтичането на валидността на първата, допълват от пътната агенция.

Източник: БТА

Related posts

631 мигранти са задържани през януари

admin

1 104 нови случая на коронавирусна инфекция са доказани у нас за последните 24 часа

Дани Тренчева

Дневен хороскоп за 3 февруари 2022

Дани Тренчева

Андрей Янкулов: Порочно е схващането, че ако няма арест, няма разследване

Здравният министър с коментар ще отпадне ли зеленият сертификат

Дани Тренчева

Правителството отпуска близо 3,5 млн. лв. за довършване на ремонта на Зографския манастир

admin

Leave a Comment