20.06.2024
България

50 хиляди украински бежанци са останали в България

При влезли 94 хиляди украински бежанци в България, около 50 хиляди са останали в страната или около 55%. Това стана ясно по време на брифинг в МС на Оперативната координационна група, която отговаря за евакуирането и подслоняването на бежанците от Украйна.

По данни на групата в Румъния има над 600 000 бежанци, Словакия – над 210 000, в Унгария – над 250 000.

Общо в ЕС равнището на бежанците е достигнало над 3 млн. и 100 хиляди, като данните са към петък.

Голяма част от бягащите от войната са настанени в хотели по Черноморието. Най-много украинци има настанени в Кранево и Варна.

„В тази връзка е изпратено писмо до всички областни дирекции за засилване на полицейското присъствие и засилване на контакта с бежанците с оглед защитата им и осигуряване на максимално спокойствие“, отчете зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев. По думите му на всеки пункт, на който пристигат бежанци има осигурен транспорт за лицата, които не са ориентирани и не знаят накъде да тръгнат. „Така ги отвеждаме към място за настаняване. Нямаме хора, които са без подслон по улиците, на студено и без грижи“, допълни той.

„Пикът е спаднал значително, дневният поток от хора в ЕС е около 100 000 души. Вече 25 държави въведоха режима на временна закрила”, обясни Валери Рачев. Той припомни, че държавите членки могат да използват неусвоени средства от оперативните програми, за да помагат на бежанците.

„Повече от 25 000 души сме настанили, което е около 85 240 нощувки. Това е направено централизирано. Тук не влизат нощувките на индивидуална основа”, обясни Рачев.

Следващият приоритет е разширяването на местата за настаняване и намирането на работа.

 

 

 

 

 

 

Снимката е илюстративна, БГНЕС

Related posts

Спор за цената на тока и зеления сертификат в пленарната зала

Дани Тренчева

Веселин Марешки се кандидатира за президент

Дани Тренчева

Вижте шокиращите случаи на заловени пияни и дрогирани шофьори

admin

Прокуратурата иска депутатския имунитет на Радостин Василев

admin

И работодателските организации излизат на протест

admin

Депутатите гледат на второ четене Закона за енергетиката

Дани Тренчева

Leave a Comment