22.04.2024
Благоевград Пулсът на Югозапада Темида

5-има благоевградски прокурори в „люта“ битка с общо 250 колеги за 15 щата в 4 апелативни прокуратури

Единственият недопуснат кандидат до конкурса е ексвоенният прокурор от Симитли Антон Мицов

5-има благоевградски прокурори ще се пробват в конкурса за повишаване в апелативни прокуратури за обявените 15 свободни места. 9 от тях са за София, 3 във Варна, 2 във Велико Търново и 1 в Бургас. До участие са допуснати Ирина Аспарухова, говорител на Окръжна прокуратура – Благоевград, и колегата и Ивайло Филипов, а от Районна прокуратура – Благоевград кандидати са административният ръководител Борислав Ковачки, както и Румяна Иванова и Орхидея Андонова.

Битката ще е изключително оспорвана, тъй като кандидатите за 15-те свободни щата в четирите апелативни прокуратури са 250, което прави по 16 човека за едно място. Най-голям е интересът за 9-те позиции в Апелативна прокуратура – София.

Единственият недопуснат кандидат до конкурса е бившият военен прокурор Антон Мицов, родом от Симитли. Причината е, че той не отговоря на изискванията за участие, които са две – да има стажа по чл. 164 от ЗСВ за обявената свободна длъжност, който е 10 г., и да е прослужил минимум 3 (три) години на заеманата длъжност или на равна по степен длъжност. Антон Мицов покрива първото изискване, тъй като има 22 г. стаж и 3 месеца, но не отговаря на второто. Към датата на обнародване на решението за обявяване на конкурса – 30.09.2022 г., той заема длъжността „прокурор“ в Софийска градска прокуратура, считано от 28.07.2022 г., на която е бил преназначен във връзка със закриването на Специализираната прокуратура.

Мицов е бил спецпрокурор година и половина след спечелен конкурс, като след закриването на Спецпрокуратурата е искал да бъде преназначен във Военно-окръжна прокуратура – София. Но  прокурорската колегия на ВСС не удовлетворява желанието му и го преназначава в Софийска градска прокуратура. Той обжалва решението пред Върховния административен съд, където вече има образувано дело.

С измененията в Закона за съдебната власт, с които се закриват спецсъдилищата, беше въведено и предварително изпълнение на решенията за преназначаването на магистратите. А жалбата в тези случаи не спира изпълнението на решенията на кадровиците.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Related posts

На Игнажден най – добрият „полазник“ Дядо Коледа посети децата в група „Сърнички“ на Детска градина „Радост“

Дани Тренчева

Детско юношеска школа на „Пирин“ Благоевград въведе забрани за възпитаниците си

admin

Дежурни екипи почистваха пътните артерии в Благоевград

Дани Тренчева

Дестинация Симитли: Адреналин и любов на две колела – мотокрос, какъвто няма да откриете никъде другаде

admin

Скок на случаите на ученици и учители с COVID-19 в Благоевград

Дани Тренчева

От днес започва планова профилактика на водопроводната мрежа в община Симитли

admin

Leave a Comment