14.04.2024
България

29 декември – Денят на Св. 14 хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод

29 декември е денят на Св. 14 хиляди младенци-мъченици, избити от Ирод. 

Тия невинни юдейски младенци пострадали заради безначалния Младенец Христос – Сина Божий, по повеля на юдейския цар Ирод. Като се видял подигран от мъдреците, които се поклонили на Младенеца Христа, но не се върнали при него, а по друг път заминали за страната си, Ирод се ядосал твърде много и, страхувайки се да не би новороденият Цар Юдейски да му отнеме царството, заповядал да избият всички младенци във Витлеем и всичките му предели, от две години надолу. Тогава се сбъднало реченото от пророк Йеремия.

„Глас бе чут в Рама, плач и ридание и писък голям. Рахил плачеше за децата си, и не искаше да се утеши, защото ги няма” (Мат. 2:17-18). Така жестокият Ирод принесъл в жертва на своето необуздано властолюбие хиляди младенци, като не знаел, че Иисус Христос се родил да устрои царство не на земно владичество, а на вечното спасение; че всички хитрини човешки са безсилни и напразни за всемогъщия Божий промисъл, който властно и безпрепятствено устройва спасението на света; че животът на самия Ирод, който самонадеяно се грижел за себе си, ще се продължи не повече от 1 година и че съдбата му зависи от Бога! Божия съд – по думите на църковните писатели – постигнал Ирода чрез страшни болести, които прекратили живота му за незаконното избиване на невинните.

Младенците мъченици влезли в Царството небесно не през вратата на св. кръщение, но чрез мъченическата смърт за Иисуса Христа, която Сам Той нарекъл „кръщение” (Марк. 10:19). И с това кръщение, в случай на нужда, се заменя самото тайнство кръщение чрез вода.

Related posts

Полицаи и пожарникари излизат на протести в страната

Дани Тренчева

Правителството назначи още шестима областни управители

admin

Радев: При нас идва Делта плюс, той е много по-заразен от оригиналния щам

Дани Тренчева

Времето през септември

admin

От декември в България ще лекуваме Ковид-19 с хапче за 5 дни

Дани Тренчева

Честит Йордановден!

admin

Leave a Comment