21.02.2024
Без категория България

15-годишната Даная, загубила битката с живота, дава втори шанс за живот и на 17-годишния Преслав

Преслав Георгиев е момчето, което получи втори шанс за живот и вече вижда света през очите на Даная. Момичето изпадна в мозъчна смърт, а родителите му без колебание решиха да дарят органите на дъщеря си. Трансплантирани са двата бъбрека, както и роговиците на 15-годишното момиче, предаде Нова тв.

Преслав бил на годините на Даная, когато лекарите казали, че ще влезе в листата на чакащите за трансплантация на роговица.

„Ходихме на лазерни процедури, но роговицата започна да изтънява и нямаше шанс да се подложи на лазерно лечение, защото не можа да се стопира болестта и вече оттам трябваше да го запишем в листите за чакащи за трансплантация”, спомня си бащата на момчето Валери Недялков.

Две години чакане и надеждите започнали да изглеждат напразни, докато едно телефонно обаждане преди дни не променило живота им.

„Обадиха ни се преди 3 дена и ни казаха, че са намерили донор за Преслав”, казва майката на момчето Румяна Иванова.

На фона на радостта от получения шанс да върне зрението на дясното си око, родителите на Преслав не крият огромната болка от смъртта на едно 15-годишно дете.

„Съчувстваме най-вече на семейството. Те губят едно младо дете. Не може да се зарадваме. Просто няма как нито да се радваш, нито нищо. На никого да не се налага такова нещо”, каза Валери Недялков.

Така, светът на две напълно непознати семейства изведнъж станал общ. Преслав сам поискал да се запознае с майката на Даная. „Не знам как да ви го обясня. Почувствах ги за близки. Каза ми, че ме обича, да бъда добър. Ще се чуваме, ще се виждаме”, каза трансплантираното момче.

Related posts

Черна статистика

admin

Радев пред ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на кабинет

admin

Без допълнителните машини на балотажа в неделя

Дани Тренчева

Шофьор на автобус нападна пътничка

admin

На 10 март ВСС ще гледа искането за предсрочно прекратяване мандата на Гешев

Дани Тренчева

Навършват се 174 години от рождението на големия български поет и революционер Христо Ботев

Дани Тренчева

Leave a Comment