07.06.2023
Култура и изкуство Пулсът на Югозапада Симитли

149 години безсмъртие! Симитли се прекланя пред Апостола на свободата – Васил Левски

С ритуал по полагане на цветя и венци в град Симитли ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Събитието по повод 149 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев ще се състои на 19 февруари, събота, от 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата, който се намира на централния площад „Септември“.

Програмата ще започне с шествие, съпровождано от Мажоретния състав и барабанчик, което по традиция тръгва от сградата на Общинска администрация – Симитли до мемориалния парк, в който е разположен бюст – паметника на Васил Левски.

Ученици от Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли също ще се включват в отбелязването на програмата, като са са подготвили кратък рецитал, свързан с живота и делото на Дякона.

Васил Иванов Кунчев, останал по – известен в нашата история като Васил Левски, е роден на 6 юли 1837 година в град Карлово в семейството на Иван и Гина Кунчеви. Учи в свещеническото училище на даскал Атанас Иванов в Стара Загора.

По – късно се замонашва под името Игнатий и е ръкоположен е за йеродякон. През 1861 година се посвещава на делото и борбата за свобода на България. В свое писмо до Анастас Попхинов, Левски ще напише: „Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во [лето] да му служа до смърт и да работя по народната воля”.

На 6 февруари (18 нов стил) Васил Левски е обесен край София, където сега се издига неговият паметник.

В Община Симитли почитта към Апостола на свободата е особено силна, тъй като според исторически източници, Левски е пребивавал за кратко в Тросковския манастир, разположен в подножието на Коматинските скали край село Брестово.

Related posts

Учители и ученици от училището в село Долно Осеново с поредица от инициативи за Световния ден на розовата фланелка

Дани Тренчева

Нови контейнери за битови и строителни отпадъци се поставят в община Петрич

Дани Тренчева

Новият мост, свързващ град Симитли и кв. „Ораново“, е готов на над 90 %

Дани Тренчева

8-ми септември е обявен за неприсъствен и празничен ден в Община Симитли

admin

Мълчалив и оглушителен протест в Благоевград

admin

В Симитли бе проведено обществено обсъждане на „Проекта на ПИРО“

Leave a Comment