28.11.2022
България

ФИФА и УЕФА са категорични – Борислав Михайлов е президент на БФС

ФИФА и УЕФА изпратиха официално общо становище до БФС във връзка с последните събития в българския футбол. Световната и европейската футболна федерация са „изключително разтревожени от ситуацията“ у нас, като споделят, че Борислав Михайлов е президент на БФС. От двете централи заявяват, че Михайлов е избран с четиригодишен мандат на Извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА

Ето и пълния текст на позицията:

„ФИФА и УЕФА са изключително разтревожени от ситуацията в Българския футболен съюз след срещата на група клубове на 18 март 2022 г., организирана въпреки решението на Изпълнителния комитет на БФС да отложи предварително планираното за същата дата Общо събрание, заради очакваното решение на Софийски градски съд по искането за провеждане на Извънреден конгрес на този ден.

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз, председателстван от г-н Борислав Михайлов, бе избран с четиригодишен мандат на Извънредното Общо събрание на 12 октомври 2021 г., свикано с решение на Софийски градски съд, и проведено в присъствието на представители на ФИФА и УЕФА. Напълно наясно сме, че решенията на този конгрес понастоящем са обект на съдебни процеси. ФИФА и УЕФА също така са запознати, че тези съдебни дела са единствената причина Търговският регистър и регистърът на Юридическите лица с нестопанска цел да не вписват актуалния списък с членове на Изпълнителния комитет на БФС, избрани на 12 октомври 2021 г., както и мандата им.

Моля да имате предвид, че възнамеряваме да отправим въпроси към Министерството на младежта и спорта на България и Ви копираме в кореспонденцията. Междувременно ще бъдем благодарни да ни информирате за всяко развитие в ситуацията.

С уважение,

Кени Жан-Мари

Главен директор „Членуващи асоциации“, ФИФА

Зоран Лакович

Директор „Национални асоциации“, УЕФА“

В писмото си до министъра на младежта и спорта, в което БФС е копиран, ФИФА и УЕФА добавят:

„Силно сме разтревожени от потенциалния ефект на събитията от миналата седмица върху бъдещето на българския футбол, в това число – участието на български клубни и национални отбори в международни състезания.

(…)

Предвид предполагаемото Ви присъствие като наблюдател на срещата, проведена на 18 март, бихме желали да изясните позицията на българските държавни власти по създадения казус във възможно най-кратки срокове. Надяваме се, че проблемът ще бъде решен в пълно съответствие с Устава на БФС и предвид задълженията на БФС като член на ФИФА и УЕФА.“

 

Писмото на ФИФА и УЕФА до БФС

източник: bfunion.bg

 

 

Related posts

Румен Радев: Очаквам и правителството, и депутатите да не забравят огромната си отговорност към гражданте

admin

КС казва може ли правосъдният министър да иска отстраняване на главния прокурор

Дани Тренчева

Йорданова: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните

Дани Тренчева

Икономистът Стоян Панев: Темпът на растеж на инфлацията най-вероятно ще с укроти

admin

12 тежки катастрофи и един загинал през изминалото денонощие по пътищата в България

admin

В аптеките липсват лекарства за респираторни проблеми

Дани Тренчева

Leave a Comment